Επίθεση Τραμπ κατά της Γερμανίας – Επικρίσεις κατά των συμμάχων του ΝΑΤΟ

Νέες αιχμές άφησε κατά της Γερμανίας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταγγέλλοντας ότι το Βερολίνο είναι όμηρος της Ρωσίας, επειδή στηρίζει την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, που θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην ΕΕ. Επιπλέον επέκρινε το γεγονός ότι η Γερμανία δεν ξοδεύει περισσότερα για την ενίσχυση της άμυνας.

Σε συνομιλία που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια προγεύματος, δήλωσε ότι είναι “πολύ ανάρμοστο” το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η Γερμανία, η πιο πλούσια ευρωπαϊκή χώρα, στηρίζει τις συμφωνίες για τη μεταφορά αερίου από τη Μόσχα.

«Η Γερμανία πλουτίζει τη Ρωσία. Είναι όμηρος της Ρωσίας διότι παίρνει μεγάλο μέρος της ενέργειάς της από αυτή», τόνισε. «Πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία για την ενέργεια και πρέπει εμείς να πληρώνουμε για να τους υπερασπιζόμαστε απέναντί της (…) Πώς εξηγείται αυτό; Δεν είναι λογικό», επεσήμανε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιπλέον, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι προσπάθειες που έχει καταβάλει ώθησαν τις άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, όμως τόνισε ότι ούτε αυτό αρκεί για να περιοριστεί το βάρος που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ.

«Τον τελευταίο χρόνο καταβλήθηκαν περίπου 40 δισεκ, δολάρια επιπλέον από τις άλλες χώρες μέλη για να βοηθήσουν το ΝΑΤΟ, όμως αυτό δεν είναι καν αρκετό. Οι ΗΠΑ ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα και οι άλλες χώρες δεν πληρώνουν αρκετά, ειδικά κάποιες», πρόσθεσε.

«Αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες και είναι δυσανάλογο και άδικο για τους Αμερικανούς φορολογούμενους. Θα το κάνουμε δίκαιο. Θέλω να συγχαρώ τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, έχει εργαστεί πολύ σκληρά πάνω σε αυτό το πρόβλημα», επεσήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ