Ξεκίνησε η επιχείρηση για τη διάσωση των παιδιών από την Ταϊλάνδη

Η επιχείρηση για την απομάκρυνση των παιδιών και του προπονητή τους, που έχουν παγιδευτεί εδώ και 15 ημέρες στο πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη, άρχισε σήμερα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης.

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα … βρισκόμαστε στο ζενίθ της ετοιμότητάς μας», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής προσθέτοντας πως και οι 13 παγιδευμένοι είναι επίσης «πολύ έτοιμοι». Διασώστες άρχισαν την αποστολή στις 10 π.μ. τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) και θα χρειαστούν πολλές ώρες μέχρι να βγει από το σπήλαιο το πρώτο παιδί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.

Η ταχύτερη ομάδα μπορεί να βγει από το σπήλαιο στις 9 μ.μ. Συνολικά έχουν σταλεί 13 ξένοι δύτες, 5 Tαϊλανδοί δύτες και 5 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού (SEALS). Η επιχείρηση για τη διάσωση των 13 μπορεί να διαρκέσει τρεις με τέσσερις ημέρες «ανάλογα με τον καιρό», δήλωσε επίσης Tαϊλανδός στρατιωτικός διοικητής.

Τα σωστικά συνεργεία προχώρησαν πρώτα στην εκκένωση της περιοχής γύρω από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση διάσωσης.

Η ανακοίνωση ήρθε καθώς μαύρα σύννεφα βροχής μαζεύονταν πάνω από τα βουνά στα βόρεια της χώρας νωρίς την Κυριακή, αυξάνοντας ενδεχομένως τους κινδύνους στο σπήλαιο όπου οι διασώστες εξακολουθούν να δίνουν «μάχη με το νερό και το χρόνο» για να σώσουν τα 12 παγιδευμένα αγόρια και τον προπονητή τους.

Έπειτα από μια σχετική περίοδο ξηρασίας, νέες καταρρακτώδεις βροχές μπορεί να φέρουν πίσω το έργο των σωστικών δυνάμεων που δίνουν μάχη για την απάντληση των υδάτων από τη σπηλιά.Το δελτίο καιρού από τον ιστότοπο Weather.com προβλέπει καταιγίδες που θα ξεκινήσουν την Κυριακή και την Δευτέρα με την κακοκαιρία να αναμένεται να διαρκέσει για τις επόμενες περίπου δύο εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ