Ώρες αγωνίας στην Ταϊλάνδη: Αγώνας δρόμου να προλάβουν τη διάσωση των 12 αγοριών ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Οι επόμενες τρεις έως τέσσερις ημέρες κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το καλύτερο δυνατό «παράθυρο» για την διάσωση των 12 αγοριών και του προπονητή τους που έχουν εγκλωβιστεί σε πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, δήλωσε σήμερα Σάββατο ο τοπικός κυβερνήτης που συντονίζει την όλη επιχείρηση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν επισήμανε πως η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει σε έναν βαθμό, μετά από πολυήμερες προσπάθειες άντλησης από τους δύτες, όμως στη συνέχεια οι επικείμενες βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν νέες δυσκολίες.

Πρόκειται για «αγώνα με το νερό και τον χρόνο», σημείωσε ο κ. Οσοτανακόρν, προσθέτοντας πως εξαρχής το σχέδιό του προέβλεπε η επιχείρηση να αρχίσει όταν θα υπάρχει ο μικρότερος δυνατός όγκος νερού.

Τόνισε πως οι Αρχές αναμένουν την άφιξη δύο πολυμελών ομάδων εθελοντών δυτών, που θα φτάσουν στο σημείο σήμερα και αύριο, και στη συνέχεια θα μπορούν να αρχίσουν την επιχείρηση, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Σε κάθε περίπτωση όμως η επιχείρηση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τα 12 παιδιά, πολλά εκ των οποίων δεν γνωρίζουν κολύμβηση, θα πρέπει να καλύψουν εν πολλοίς υποβρυχίως απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων έως ότου να φτάσουν στην ασφάλεια, αν και θα συνοδεύονται από δύτες.

Ένας πεπειραμένος δύτης χρειάζεται ένδεκα ώρες για την όλη διαδρομή: έξι ώρες για να φτάσει έως το σπήλαιο όπου βρίσκονται τα παιδιά και πέντε ώρες για να επιστρέψει χάρη στα ρεύματα. Σε μια ένδειξη του πόσο επικίνδυνο είναι το εγχείρημα, ένας δύτης των ένοπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης έχασε τη ζωή του την Παρασκευή.

Ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου είναι η σταδιακή εξάντληση του οξυγόνου στην σπηλιά, που εκτιμάται πως έχει πέσει στο 15%, έξι μονάδες χαμηλότερα από το φυσιολογικό.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν ακολουθήσει και μια ακόμα πιθανή οδό, επιχειρώντας περίπου 100 γεωτρήσεις ώστε να φτάσουν στα 12 παιδιά.

Εξ αυτών 18 τρύπες θεωρούνται πολλά υποσχόμενες, όμως ο κ. Οσοτανακόρν επισήμανε πως δεν είναι βέβαιος πως θα φτάσουν έως το σπήλαιο, που υπολογίζεται ότι βρίσκεται περίπου 600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Μετά τη χθεσινοβραδινή αναβολή της επιχείρησης απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους που βρίσκονται παγιδευμένοι εδώ και 13 ημέρες στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης, οι αρχές της χώρας εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο για τη διαμόρφωση πλάνου διάσωσης.

Όπως δήλωσε δύτης που βρίσκεται στο συγκεκριμένο σπήλαιο «δίνεται μάχη με τον χρόνο επειδή την Κυριακή θα έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά παραμένουμε θετικοί», δήλωσε ο Βέλγος δύτης Ben Reymenants στην νορβηγική εφημερίδα HLN.

Οι δύτες πάντως περιμένουν να λάβουν σήμα για να βουτήξουν στη σπηλιά όταν όλα θα είναι έτοιμα. Καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες μιας και το σπήλαιο έχει πολλά επικίνδυνα σημεία.

Μπουκάλες με οξυγόνο έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής που πρέπει να διασχίσουν τα παιδιά προκειμένου να βγουν από το σπήλαιο ώστε να μπορούν να ανεφοδιάζονται εκείνα και οι συνοδοί τους.

Παράλληλα, συγκινητικές είναι οι επιστολές των παιδιών και του προπονητή τους. Ο 25χρονος προπονητής Εκαπόλ Τσανταουόνγκ, αλλά και τα παιδιά, έστειλαν σημειώματα στους γονείς, μέσω των δυτών. «Μην ανησυχείτε, είμαστε όλοι δυνατοί», γράφουν τα παιδιά, στα χειρόγραφα σημειώματα, που περιλαμβάνουν αιτήματα για φαγητό, πάρτι γενεθλίων αλλά και προς τους δασκάλους τους για να μην τους βάλουν πολλές εργασίες.

Τα σημειώματα, των παιδιών προς τις οικογένειές τους, αποτελούν τις πρώτες δημόσιες αποδείξεις από την Τρίτη ότι βρίσκονται στη ζωή.

Αναλυτικά τα σημειώματα των εγκλωβισμένων:

«Τι θέλουμε να πούμε: Τα παιδιά λένε “μην ανησυχείτε”. Είμαστε όλοι δυνατοί. Οταν βγουν έξω, θέλουν να φάνε πολλά πράγματα. Οταν βγουν έξω, θέλουν να πάνε απευθείας στα σπίτια τους. Δάσκαλε, μην μας βάλεις πολλές εργασίες!».

Ταν: «Μαμά και μπαμπά μην ανησυχείτε για εμένα, είμαι εντάξει. Πείτε στον αδελφό μου να είναι έτοιμος να μου φέρει τηγανητό κοτόπουλο. Σας αγαπώ».

Προπονητής: «Προς όλους τους γονείς, τα παιδιά τώρα είναι εντάξει. Υπόσχομαι να τα φροντίσω όσο καλύτερα μπορώ. Σας ευχαριστώ όλους όσοι ήρθατε να βοηθήσετε. Ζητώ πραγματικά συγγνώμη από τους γονείς. Γιαγιά, είμαι καλά, είμαι εντάξει. Μην ανησυχείς για εμένα υπερβολικά. Και φρόντισε τον εαυτό σου. Θεία, πες στη γιαγιά να μαγειρέψει νουμπάκ (σ.σ. ένα πιάτο με λαχανικά) και χοιρινό για μένα. Οταν βγω, θα πάω να φάω. Σας αγαπώ».

Πονγκ: «Σας αγαπώ μαμά και μπαμπά. Μην ανησυχείτε για εμένα. Είμαι ασφαλής. Σας αγαπώ».

Νικ: «Μαμά, μπαμπά, ο Νικ αγαπά τη μαμά, τον μπαμπά και τα αδέλφια του. Αν μπορέσω να βγω, μπαμπά και μπαμπά παρακαλώ φέρτε μου μουκάτα για να φάω».

Μαρκ: «Μαμά, είσαι σπίτι, τι κάνεις; Είμαι καλά. Πες στον δάσκαλό μου… (δεν είναι ξεκάθαρη η συνέχεια)».

Μικ: «Μην ανησυχείτε για εμένα. Μου λείπετε όλοι. Παππού, θείε, θεία, μαμά, μπαμπά, αδέλφια, σας αγαπώ όλους. Είμαι μέσα και χαρούμενος. Οι δύτες με φροντίζουν πολύ καλά. Σας αγαπώ όλους».

Ντομ: «Είμαι καλά. Αλλά ο καιρός είναι λίγο κρύος. Ομως μην ανησυχείτε για εμένα. Αλλά μην ξεχάσετε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων μου».

Αντούλ: «Τώρα μην ανησυχείτε για εμάς. Μου λείπετε όλοι. Θέλω πραγματικά να γυρίσω όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Νάιτ: «Αγαπώ τη μαμά, τον μπαμπά και τη μεγάλη μου αδελφή. Μην ανησυχείτε για εμένα».

Τερν: «Μου λείπε η μαμά, ο μπαμπάς και ο παππούς. Σας αγαπώ μαμά και μπαμπά. Μην ανησυχείτε για εμένα, μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου».

Μπιου: «Μην ανησυχείτε μαμά, μπαμπά. Εξαφανίστηκε για δύο εβδομάδες. Μετά, θα βοηθήσω τη μαμά να πουλήσει πράγματα στο μαγαζί, θα πάω γρήγορα εκεί».

Τι: «Μην ανησυχείτε, είμαι τόσο χαρούμενος».

Δείτε την ανάρτηση των Ταϊλανδών πεζοναυτών με τα γράμματα μέσα από τη σπηλιά

Οι αρχές προσπάθησαν να εγκαταστήσουν τηλεφωνική σύνδεση με τους εγκλωβισμένους, ξετυλίγοντας χιλιόμετρα καλωδίου μέσα στο σπήλαιο, αλλά αυτή δεν λειτούργησε.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Παρασκευής αναβλήθηκε η επιχείρηση διάσωσης. Πολλά από τα εγκλωβισμένα παιδιά, από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι, ενώ κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση, κάτι που περιπλέκει τα σχέδια. Αυτή τη στιγμή, ένας έμπειρος δύτης χρειάζεται 11 ώρες για να φτάσει στο σημείο που βρίσκονται τα παιδιά και να επιστρέψει.

Στο μεταξύ, ο θάνατος του πρώην δύτη του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης, κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού των παιδιών, δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσο είναι εφικτή η επιχείρηση απομάκρυνσης από το σπήλαιο που βρίσκονται εγκλωβισμένα 14 ημέρες.

Ομως, ο χρόνος πιέζει, καθώς προβλέπονται ισχυρές βροχές, ενώ έχει πέσει το επίπεδο του οξυγόνου.

Στο μεταξύ, οι διασώστες έχουν κάνει πάνω από 100 κάθετες γεωτρήσεις. Στόχος είναι να τους απομακρύνουν από ψηλά και όχι με κατάδυση.

Ομως, ακόμη οι διασώστες δεν έχουν εντοπίσει τη θέση των εγκλωβισμένων, δήλωσε ο επικεφαλής του πυρήνα διαχείρισης της κρίσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι.

«Η υγεία των παιδιών μέσα στο σπήλαιο είναι καλή», διαβεβαίωσε επίσης, παρά τις ανησυχίες ότι πέφτουν τα επίπεδα του οξυγόνου.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή : real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ