Η Κομισιόν εναντίον της Πολωνίας για χειραγώγηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η Κομισιόν αποφάσισε να επιτείνει τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας για την απόπειρα της εκτελεστικής εξουσίας στη χώρα αυτή να χειραγωγήσει τη δικαστική, συνδέοντας την παραμονή των Δικαστών στην εργασία με απόφαση της Προέδρου της Πολωνίας, η οποία μπορεί να κρατά ή να απολύει όποιον Δικαστή άνω των 65 ετών επιθυμεί χωρίς καμία δικαιολογία, στη βάση ενός καινούριου πολωνικού νόμου. Η Κομισιόν ως θεματοφύλακας των συνθηκών βρισκόταν σε συνεχή διάλογο με τις πολωνικές Αρχές για να αλλάξουν τον καταφανώς απαράδεκτο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα νόμο, αλλά η πολωνική κυβέρνηση ροκάνισε τον χρόνο ως την έναρξη ισχύος του νέου νόμου (αύριο 3 Ιουλίου) χωρίς αποτέλεσμα.

Η Κομισιόν σοβαρά θορυβημένη από την υπαναχώρηση αυτή του Κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών αξιών σε Κράτος Μέλος, δίνει πλέον στην Πολωνία ένα μήνα να απαντήσει στην προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν και ταυτόχρονα δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο κάνοντας λόγο για συστημική απειλή κατά του κράτους δικαίου στην Πολωνία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν από τις 3 Ιουλίου, 27 από τους 72 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αναγκαστούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω του γεγονότος ότι ο νέος πολωνικός νόμος για το Ανώτατο Δικαστήριο μειώνει την ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου από 70 έως 65. Το μέτρο αυτό ισχύει και για τον Πρώτο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του οποίου η 6ετής εντολή θα τερματιστεί πρόωρα. Σύμφωνα με το νόμο, οι σημερινοί δικαστές έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τη θέλησή τους να παρατείνουν την εντολή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία μπορεί να εγκριθεί για περίοδο τριών ετών και να ανανεωθεί μία φορά. Δεν υπάρχουν κριτήρια για την απόφαση του Προέδρου και δεν υπάρχει δυνατότητα δικαστικής επανεξέτασης αυτής της απόφασης.

Η Κομισιόν έχει ήδη γνωματεύσει ότι τα μέτρα αυτά υπονομεύουν την αρχή της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος, συμπεριλαμβανομένης της αμεροληψίας των δικαστών, και συνεπώς η Πολωνία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει του άρθρου 19 παράγραφος 1 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνδυασμό με το άρθρο 47 της Συνθήκης Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ ο νόμος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας έχει ήδη συζητηθεί στο διάλογο για την επιβολή του κράτους δικαίου μεταξύ της Κομισιόν και των πολωνικών αρχών, δεν έχει αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά μέσω αυτής της διαδικασίας.

Η Κομισιόν πιστεύει ότι η καθιέρωση διαβούλευσης με το Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης (NCJ) δεν αποτελεί αποτελεσματική διασφάλιση, όπως ισχυρίζονται οι πολωνικές Αρχές. Η γνώμη του NCJ δεν είναι δεσμευτική και βασίζεται σε ασαφή κριτήρια. Επιπλέον, μετά τη μεταρρύθμιση της 8ης Δεκεμβρίου 2017, το NCJ αποτελείται πλέον από μέλη δικαστών που διορίζονται από το πολωνικό κοινοβούλιο – κάτι που δεν είναι σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ