Ο Τουσκ για το μεταναστευτικό: Συμφωνία ή χαοτικό κλείσιμο συνόρων και επικράτηση των «σκληρών»

Την ανάγκη για συνεργασία και ευρωπαϊκές λύσεις στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και απευθύνει έκκληση για συμφωνία επί ορισμένων βασικών πτυχών του προβλήματος, τουλάχιστον, στη Σύνοδο Κορυφής. Προειδοποιεί δε πως σε αντίθετη περίπτωση θα επικρατήσουν οι προτάσεις των «σκληρών».

Το πρώτο βήμα, όπως είπε, θα πρέπει να είναι η δημιουργία κέντρων αποβίβασης εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων- κάτι που πάντως έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

«Από το 2015 πετύχαμε να ανακόψουμε τις μεταναστευτικές ροές κατά 95% μόνο επειδή αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες και να μπλοκάρουμε την παράνομη μετανάστευση έξω από την ΕΕ» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Καλώ λοιπόν όλους τους ηγέτες να επικεντρωθούμε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενου του σχεδίου για δημιουργία κέντρων αποβίβασης» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η εναλλακτική είναι το χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων, περιλαμβανομένων και αυτών εντός της ΕΕ, καθώς και εντεινόμενες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ».

«Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους» διεμήνυσε ο Τουσκ. Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ