Καταδίκη του ΟΗΕ στο Ισραήλ για τις αιματηρές επιθέσεις στην Λωρίδα της Γάζας

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με μεγάλη πλειοψηφία τη χρήση δυσανάλογης βίας από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να ετοιμάσει προτάσεις για τη δημιουργία ενός «διεθνούς μηχανισμού προστασίας» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Γκουτιέρες ενέκρινε το ψήφισμα, στο οποίο εναντιώθηκαν με σφοδρότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες, με 120 ψήφους υπέρ, οκτώ κατά, ενώ 45 χώρες-μέλη από τις συνολικά 193 απείχαν.

Το κείμενο είχε υποβληθεί στη Γενική Συνέλευση από την Αλγερία, την Τουρκία και τους Παλαιστίνιους, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να ασκήσουν το βέτο που διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εμποδίσουν την υιοθέτηση από το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ ενός κειμένου με ταυτόσημο περιεχόμενο νωρίτερα τον Ιούνιο.

Πριν από την έγκριση του ψηφίσματος, απορρίφθηκε από τη Γενική Συνέλευση η τροπολογία που είχαν εισηγηθεί οι ΗΠΑ, με την οποία καταδικαζόταν η Χαμάς διότι υποκινεί τη βία στη Λωρίδα της Γάζας και εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Για να εγκριθεί η τροπολογία απαιτείτο η εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ