Τραμπ για τη συνάντηση με τον Κιμ: Ο θάνατος του Αμερικανού φοιτητή δεν ήταν μάταιος

Ο Αμερικανός φοιτητής, Ότο Γουόρμπιερ, δεν πέθανε μάταια μετά την απελευθέρωσή του από φυλακή της Βόρειας Κορέας το 2017, καθώς ο θάνατός του βοήθησε να ξεκινήσει μια διαδικασία που οδήγησε στην ιστορική συνάντηση κορυφής με τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύθηκαν στην πρώτη συνάντηση ηγετών δύο πρώην εχθρών, να εργαστούν προς την κατεύθυνση της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής χερσονήσου ενώ η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Τραμπ είπε ότι αναφέρθηκε στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συνάντησή του με τον Κιμ και πως πιστεύει ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θέλει να «κάνει το σωστό». Είπε πως οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησε θα βοηθήσουν να βελτιωθεί η κατάσταση στην απομονωμένη χώρα.

«Χωρίς τον Ότο αυτό δεν θα συνέβαινε», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση στη Σιγκαπούρη.

«Κάτι συνέβη από εκείνη την ημέρα. Ήταν κάτι το τρομερό, ήταν βάναυσο, αλλά πολλοί άνθρωποι άρχισαν να επικεντρώνουν στο τι συνέβαινε, περιλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας».

«Πραγματικά πιστεύω πως ο Ότο είναι κάποιος που δεν πέθανε μάταια».

Ο Γουόρμπιερ, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, από το Γουαϊόμινγκ του Οχάιο, πέθανε σε ηλικία 22 ετών, μερικές ημέρες αφού επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες όντας σε κώμα.

Είχε φυλακιστεί στη Βόρεια Κορέα από τον Ιανουάριο του 2016 μετά την καταδίκη του σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα επειδή προσπάθησε να κλέψει ένα αντικείμενο που έφερε προπαγανδιστικό σλόγκαν από το ξενοδοχείο του, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας.

Ιατροδικαστής του Οχάιο δήλωσε πως αιτία θανάτου ήταν η έλλειψη οξυγόνου και αίματος στον εγκέφαλο.

Η Βόρεια Κορέα απέδωσε τον θάνατό του σε αλλαντίαση λόγω κατάποσης υπνωτικού χαπιού και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει στο παρελθόν χαρακτηρίσει τη Βόρεια Κορέα ένα από τα πιο βάναυσα καθεστώτα στον κόσμο, είπε πως συζήτησε τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον Κίμ.

«Πιστεύω πως είναι μια δύσκολη κατάσταση εκεί, δεν υπάρχει αντίρρηση γι΄αυτό, και το συζητήσαμε πράγματι σήμερα αρκετά έντονα… σε ικανή έκταση, και θα κάνουμε κάτι γι΄αυτό», είπε.

«Θα κάνουν πράγματα και νομίζω πως θέλει να κάνει πράγματα», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στον Κιμ.

«Θέλει να κάνει το σωστό».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν προδίδει τους πολιτικούς κρατούμενους στη Βόρεια Κορέα νομιμοποιώντας την κυβέρνηση, ο Τραμπ είπε: «Όχι, νομίζω ότι τους βοήθησα, επειδή νομίζω ότι θα πράγματα θα αλλάξουν. Σε κάποιο σημείο, πραγματικά πιστεύω ότι πρόκειται να κάνει κάτι γι΄αυτό.»

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ