Η μεγάλη ώρα έφθασε: Προ των πυλών η ιστορική συνάντηση Τραμπ – Ουν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζονται να γράψουν τα ξημερώματα της Τρίτης ιστορία, όταν θα συναντηθούν για πρώτη φορά.

Η Σύνοδος Κορυφής, χωρίς προηγούμενο μεταξύ εν ενεργεία Αμερικανού Προέδρου και Βορειοκορεάτη ηγέτη, έχει σκοπό να επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με αντάλλαγμα την άρση μετά το πέρας της διαδικασίας των οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων που επιβάλλονται σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Τραμπ εκδήλωσε την μεγάλη του αυτοπεποίθηση ενόψει της συνόδου. Μόλις κατέφθασε στη Σιγκαπούρη, έκανε λόγο για «διέγερση στην ατμόσφαιρα» μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που προτιμά για να επικοινωνεί άμεσα με την κοινή γνώμη στη χώρα του και όχι μόνο.

Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο, σε ένα ακόμη tweet, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι συναντήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και διπλωματών «πήγαν καλά» και οι δύο πλευρές φάνηκαν αποφασισμένες να κινηθούν «γρήγορα», αλλά, πρόσθεσε ότι «σε τελευταία ανάλυση, αυτό δεν έχει σημασία. Θα ξέρουμε όλοι σύντομα εάν και κατά πόσον μια αληθινή συμφωνία, αντίθετα με εκείνες του παρελθόντος, μπορεί να γίνει πραγματικότητα».

Η Ουάσινγκτον θέτει ως θεμελιώδη όρο για την όποια συμφωνία η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο το επανέλαβε, άλλωστε, τη Δευτέρα υποστηρίζοντας ότι «η πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι το μόνο αποτέλεσμα που θα αποδεχθούν οι ΗΠΑ».

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Ειδικοί αμφισβητούν εάν και κατά πόσον ο Κιμ θα φανεί πρόθυμος να συναινέσει στον τερματισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας στο χρονοδιάγραμμα και στον βαθμό που απαιτεί η κυβέρνηση Τραμπ.

Και οι δύο ηγέτες αφίχθησαν στην πόλη-κράτος την Κυριακή. Έκτοτε οι Τραμπ και Κιμ είχαν χωριστές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιεν Λουνγκ, ενώ αξιωματούχοι των κυβερνήσεων τους είχαν εντατικές και συνεχείς συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Κιμ αποφάσισε να κάνει περίπατο το απόγευμα της Δευτέρας, με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, σε μνημεία και αξιοθέατα της πόλης-κράτους.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ