Οι εσωτερικές κόντρες στα Σκόπια και ο περίεργος ρόλος του Ντιμιτρόφ

Του Θάνου Μωριάτη

Θολό παραμένει το τοπίο στα Σκόπια σε σχέση με τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, τα οποία έχουν ήδη καθυστερήσει για ένα δεκαήμερο το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα και την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης που σημειώνεται, εγείρονται ερωτήματα ως προς τις πραγματικές προθέσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ την περασμένη Πέμπτη, στην οποία τόνιζε τα εξής: «Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης βιώσιμης λύσης και κοινά αποδεκτής από αμφότερα τα μέρη είναι πολύ πιο σημαντικές από την ανάγκη οριστικοποίησης της διαδικασίας σε οποιαδήποτε περίοδο». Επρόκειτο για την πρώτη παρέμβαση του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών μετά από δέκα ημέρες, αφού τις τελευταίες δηλώσεις του τις είχε κάνει στις Βρυξέλλες, μαζί με τον κ. Κοτζιά.

Στην Αθήνα υποπτεύονται πως ο κ. Ντιμιτρόφ επηρεάστηκε από το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας του και υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις του ότι θα στηρίξει τη συμφωνία.

Κάποιοι, μάλιστα, θεωρούν πως το κίνητρό του είναι να τορπιλίσει τη συμφωνία και να υπονομεύσει την κυβέρνηση Ζάεφ, ενδεχομένως υφαίνοντας σχέδια ακόμα και για τον πρωθυπουργικό θώκο. Ο κ. Ντιμιτρόφ προέρχεται μεν από το εθνικιστικό VMRO, από το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε το 2014, έχει όμως απήχηση και σε άλλους πολιτικούς χώρους και μεγάλη δημοφιλία στα Σκόπια.

Πατήστε ΕΔΩ και ΕΔΩγια να διαβάσετε όλο το ρεπορτάζ της Realnews

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ