G7: Να σταματήσει η Ρωσία να υπονομεύει τις δημοκρατίες

Η πρόταση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να επιστρέψει η Ρωσία στο γκρουπ των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, παρά την υποστήριξη της Ιταλίας, έπεσε στο κενό, καθώς τα υπόλοιπα μέλη απέρριψαν οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.

Το τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε με την ολοκλήρωση της συνόδου υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις της Δύσης ενάντια στη Ρωσία θα συνεχιστούν όσο η Μόσχα αποτυγχάνει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με βάση το σύμφωνο του Μινσκ -ως προς τη σύρραξη στην Ουκρανία-, διαμηνύοντας ότι οι κυρώσεις μπορούν ακόμη να ενταθούν.

«Επαναδιατυπώνουμε την καταδίκη μας για την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και επανεπιβεβαιώνουμε τη διαρκή μας στήριξη στην ουκρανική κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων», σημειώνει το ανακοινωθέν της G7.

«Η συνέχιση των κυρώσεων συνδέεται σαφώς με την αποτυχία της Ρωσίας να επιδείξει πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων της στις συμφωνίες του Μίνσκ και στο σεβασμό για την ουκρανική κυριαρχία».

Στον αντίποδα, η Ρωσία μέσω του υπουργού Εξωτερικών της, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρει ότι η Μόσχα «δεν ζήτησε ποτέ να επανέλθει» στην G8 και θεωρεί σε κάθε περίπτωση πως η G20, ένα διευρυμένο φόρουμ των αναδυόμενων χωρών, είναι «το πλέον υποσχόμενο σχήμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ