Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής στην Ιορδανία

Η παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιορδανίας και η έκκληση του μονάρχη Αμπντάλα Β’ να υπάρξει «πλήρης αναθεώρηση» του σχεδίου νόμου για τη φορολογία εισοδήματος δεν ήταν αρκετά για να κατευνάσουν τις διαδηλώσεις με την κατάσταση να παραμένει τεταμένη στη Ιορδανία.

Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Αμάν για να διαδηλώσουν φωνάζοντας συνθήματα όπως «ψωμί, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη». Ξέσπασαν αψιμαχίες ανάμεσα σε άνδρες των δυνάμεων επιβολής της τάξης και διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους λιποθύμησαν.

Το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει αυξήσεις φόρων από 5% ως 25% για τους ιδιώτες και τους μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 8.000 δηνάρια (περίπου 9.700 ευρώ).

Η ιορδανική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες: το 18,5% του ενεργού πληθυσμού πλήττεται από την ανεργία, ενώ το 20% ζει στο όριο της φτώχειας. Η υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων Σύριων προσφύγων επιδείνωσε την κατάσταση με το χασεμιτικό βασίλειο να ζητάει περισσότερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ