Νέο σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία – Έβαλε πλώρη για Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Πορθητής»

Έπειτα από ακινησία μηνών το πλοίο-γεωτρύπανο της Τουρκίας, επανδρωμένο με καταρτισμένο προσωπικό κατευθύνεται σύμφωνα με το στίγμα που έδωσε, στη Μεσόγειο, και συγκεκριμένα στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Μιλώντας κατά την τελετή, που έγινε για να αποχαιρετήσουν το γεωτρύπανο, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ανακοίνωσε ότι από αυτό το καλοκαίρι ξεκινά η διαδικασία γεώτρησης στη Μεσόγειο, ενώ ανέφερε ότι το όνομα ‘Πορθητής’ δόθηκε προκειμένου να αναβιώσουν την ισχυρή κληρονομία της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Υπουργός ευχήθηκε μια μέρα η Τουρκία να αναζητήσει πετρέλαιο και στο Αιγαίο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Αναφερόμενος στους τουρκικούς σχεδιασμούς για τον «Πορθητή» ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι αυτό το καλοκαίρι θα γίνει η πρώτη γεώτρηση βάθους 2,600 μέτρων στα ανοιχτά της Αττάλειας. Μάλιστα ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι δίπλα στον «Πορθητή» θα προστεθεί και δεύτερο πλοίο γεωτρύπανο και θα ερευνήσουμε σπιθαμή με σπιθαμή τη θάλασσά μας στη Μαύρη Θάλασσα. Και το δεύτερο μας πλοίο θα προστεθεί στο νηολόγιο της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) φέτος”, ανέφερε.

Τέσσερις θαλάσσιες περιοχές, έχουν το βάθος των 2.600 μέτρων που, είναι το μοναδικό στοιχείο που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ως σημείο γεώτρησης. Με δεδομένο ότι η αναφορά είναι επίσης για σημείο σε βάθος 2.600 μέτρων ανοικτά της Αττάλειας, η πιο κοντινή ερμηνεία που μπορεί να δοθεί, με βάση και τους ακριβείς βυθομετρικούς χάρτες της περιοχής, είναι η περιοχή ανοικτά του κόλπου Αττάλειας που απεικονίζεται στον χάρτη με τον αρ. 1.

Πηγή: politis.com.cy, philenews.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ