Μογκερίνι για Σκοπιανό: Υπάρχει πρόοδος, όμως τίποτα δεν είναι οριστικό

Αισιόδοξη για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, εντός των επόμενων εβδομάδων, εμφανίστηκε η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Ενημερώθηκα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ζήτημα της ονομασίας, και πράγματι (τα νέα) είναι ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα, αλλά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί κάτι», ανέφερε η Φ. Μογκερίνι, σημειώνοντας ότι είναι «αισιόδοξη» και μάλιστα ιδιαίτερα αισιόδοξη όταν πρόκειται για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

“Ας γίνουν όλα βήμα-βήμα”, ανέφερε η Φ. Μογκερίνι και πρόσθεσε ότι η ΕΕ ενθαρρύνει και θα στηρίξει μια ενδεχόμενη συμφωνία η οποία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί τις επόμενες “ημέρες” ή “εβδομάδες”. Μια ενδεχόμενη συμφωνία στο θέμα της ονομασίας, είπε η Φ. Μογκερίνι θα έχει δυναμική επίδραση όχι μόνο στις σχέσεις των δύο χωρών (Ελλάδας και πΓΔΜ), αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, στην Ευρώπη και στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Η Φ. Μογκερίνι είπε ότι το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ δημιουργούσε «επιπλοκές» για χρόνια και πρόσθεσε πως αν υπάρξει θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων σε ένα τόσο «σύνθετο ζήτημα», αυτό θα είναι παράδειγμα και για άλλους.

Συνεχίζοντας, η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ είπε πως σε περίπτωση που βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα πρέπει να αναγνωριστεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε σχέση με το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ. Η ίδια υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα, βασισμένη στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στο εσωτερικό της. Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ