Λεμέρ: Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να απαιτήσουν αποζημιώσεις εάν οι ΗΠΑ τους επιβάλλουν κυρώσεις λόγω σχέσεων με το Ιράν

O Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε πως η Γαλλία εξετάζει κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αποζημιώσει τις ευρωπαϊκές εταιρίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ επειδή συναλλάσσονται με το Ιράν.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε σε κανόνες της ΕΕ που ανάγονται στο 1996 οι οποίοι όπως είπε θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην ΕΕ να επέμβει προκειμένου να προστατεύσει ευρωπαϊκές εταιρίες απέναντι σε οποιασδήποτε κυρώσεις επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και πρόσθεσε πως η Γαλλία θέλει η ΕΕ να υιοθετήσει πιο αυστηρή στάση στον τομέα αυτόν.

Το 1996, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχείρησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε ξένες εταιρίες που συναλλάσσονταν με την Κίνα, η ΕΕ ανάγκασε την Ουάσινγκτον να υποχωρήσει απειλώντας ότι θα επέβαλλε ανταποδοτικές κυρώσεις.

«Θα επιτρέψουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι ο οικονομικός χωροφύλακας του κόσμου; Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε σήμερα ο Λεμέρ στο C News TV και στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Η ενίσχυση εκείνου του κανονισμού του 1996… θα μας επιτρέψει να αναλάβουμε οι ίδιοι το κόστος τυχόν κυρώσεων που θα κατέβαλλαν οι εταιρίες, οι οποίες κατά συνέπεια θα μπορούσαν να καταβληθούν εκ μέρους τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Λεμέρ.

Ο Λεμέρ είπε πως οι ευρωπαϊκές εταιρίες που επιδιώκουν να επενδύσουν στο εξωτερικό, για παράδειγμα στο Ιράν, θα μπορούσαν να επιδιώξουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από την Ευρώπη, αντί μέσω αμερικανικών δολαρίων ή τραπεζών.Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ