Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το Twitter, το Μουντιάλ, ο Τράμπ και ο “ίδιος” Σολτς

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομικών, τώρα είναι πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής. Στο προεδρικό του γραφείο, δεσπόζει ένας μεγάλος πίνακας του διάσημου Γερμανού ζωγράφου Γεργκ Ίμεντορφ, τον οποίο είχε και στα υπουργικά του γραφεία, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post.

Ο τίτλος του πίνακα είναι «κάντο με θράσος». Ένα σύνθημα ζωής για τον Σόιμπλε, όπως λέει ο ίδιος. Μια σημαντική λεπτομέρεια: Ο Ίμεντορφ ήταν πρώην μαοϊκός και πολλές φορές τα είχε βάλει με το κατεστημένο, κάτι που του στοίχισε την αποβολή από την ακαδημία Καλών Τεχνών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε στη Rheinische Post για τα νέα του καθήκοντα, αλλά και για τον πρόεδρο Τραμπ και το Twitter.

Δεν γράφω στο Twitter

– Κάθε πρωί ο κόσμος παρακολουθεί τα μηνύματα στο Twitter από τον Λευκό Οίκο. Πώς αυτό επηρεάζει τη δημοκρατία; ρωτάει ο δημοσιογράφος τον Σόιμπλε.

«Με την τεράστια επιτάχυνση της τεχνολογίας των επικοινωνιών, η δημοκρατία θα αλλάξει. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση. Κανείς δεν έχει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Το πλεονέκτημα των φιλελεύθερων κοινωνιών είναι ότι μπορούν να μάθουν από τα λάθη. Είμαι αισιόδοξος: ακόμη και εν μέσω κοινωνικών δικτύων και των πλαστών ειδήσεων, θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την αποτελεσματικότητα της δημοκρατίας. Αλλά οι μορφές αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας θα αλλάξουν.

– Εσείς στέλνετε Tweet; τον ρωτάει ο δημοσιογράφος.

«Όχι, είμαι 75 ετών και δεν γεννήθηκα στην ψηφιακή εποχή».

– Μα ο Τραμπ είναι 71 …

«Είμαι πολύ συγκρατημένος και δεν παίρνω τον Αμερικανό Πρόεδρο ως το πρότυπό μου» απαντά ο Σόιμπλε.

Ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομικών

«Ήμουν μακράν ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομικών» λέει ο Σόιμπλε. Γι ‘αυτό ήταν ξεκάθαρο για μένα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές ότι οκτώ χρόνια σε αυτό το γραφείο είναι αρκετά. Εκτός αυτού, δεν βλέπω ότι ο διάδοχός μου Όλαφ Σολτς λειτουργεί πολύ διαφορετικά από μένα. Άλλωστε, ήταν μια πολύ επιτυχημένη δημοσιονομική πολιτική… αποφάσισα να μην αναλάβω κυβερνητική ευθύνη στην ηλικία των 75 ετών και να αναλάβω αυτό το όμορφο γραφείο στη Bundestag».

Ερωτώμενος για τον Μεγάλο Συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία ο Σόιμπλε λέει: «Ούτε η Ένωση ούτε το SPD ήθελαν ένα νέο μεγάλο συνασπισμό. Αλλά δεν είχαν άλλη επιλογή… Μετά τη χρονοβόρα διαδικασία διαμόρφωσης μιας κυβέρνησης, τώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και καταβάλλω ως πρόεδρος της Βουλής κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστήσω αποτελεσματικές τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Πρόκειται για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων. Αυτή είναι μια μεγάλη δουλειά. Όμως, ως πρόεδρος, έχω την ευθύνη να διασφαλίσω ότι η συζήτηση παραμένει εντός ορισμένων ορίων», τονίζει ο Σόιμπλε.

Ονειρεύομαι να κατακτήσει η Γερμανία το Μουντιάλ

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής ρωτήθηκε και για την άνοδο του λαϊκισμού. Πώς εξηγείτε τη λαχτάρα για απλές λαϊκιστικές απαντήσεις;

«Ο κόσμος είναι περίπλοκος. Και όσο πιο περίπλοκο είναι κάτι που εμφανίζεται, τόσο πιο εύκολο είναι να γοητευτούν οι άνθρωποι να ακολουθήσουν απλές λύσεις. Καταλαβαίνετε ποσό πιο σημαντικό είναι το καθήκον της πολιτικής να εξηγεί τα περίπλοκα πράγματα, έτσι ώστε να μπορεί να τα καταλάβει ένα φυσιολογικό άτομο. Μπροστά στον κίνδυνο, οι άμυνες πάντα μεγαλώνουν. Ρίξτε μια ματιά στη συζήτηση γύρω από το Facebook τις τελευταίες εβδομάδες. Ακόμη και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έπρεπε να αναγνωρίσει τις απειλές. Όσο η ανοιχτή κοινωνία χρησιμοποιεί τις δυνατότητές της για να διορθώσει τα λάθη της, δεν φοβάμαι».

-Ονειρεύεστε κάτι ;

«Έχω την εντύπωση ότι καθώς γερνάμε ονειρευόμαστε το παρελθόν και όχι το μέλλον. Εν πάση περιπτώσει, δεν ονειρεύομαι για την πολιτική. Ονειρεύομαι ότι η Γερμανία θα γίνει για άλλη μια φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ».Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ