19 νεκροί, ανάμεσα τους και δύο ιερείς, σε επίθεση ενόπλων σε εκκλησία στη Νιγηρία

Εντείνεται η βία μεταξύ κοινοτήτων στην κεντρική Νιγηρία, όπου δύο καθολικοί ιερείς και 17 πιστοί δολοφονήθηκαν, όταν ένοπλοι που πιστεύεται πως ήταν νομάδες κτηνοτρόφοι, επιτέθηκαν σε εκκλησία κατά τη διάρκεια νεκρώσιμης ακολουθίας το πρωί της Τρίτης στο χωριό Μπάλομ της Πολιτείας Μπένου.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις τον τελευταίο χρόνο ανάμεσα σε κυρίως μουσουλμάνους κτηνοτρόφους και συνήθως χριστιανούς γεωργούς, καθώς το ξέσπασμα της βίας στην κεντρική Νιγηρία συνεχίζεται πιέζοντας τον πρόεδρο Μουχαμαντού Μπουχάρι, που σκοπεύει να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα την επόμενη χρονιά.

Ο Μπουχάρι, που είναι μουσουλμάνος και ανήκει στη φυλή Φουλάνι, έχει κατηγορηθεί ότι δεν αναλαμβάνει δράση παρά τις σφαγές διότι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι είναι ομόθρησκοι και ομοεθνείς του, κάτι που η κυβέρνησή του διαψεύδει. Φέτος, ο Μπουχάρι διέταξε να αναπτυχθούν δυνάμεις του στρατού στην Πολιτεία.

Η πρώτη επίθεση, που διέπραξαν περίπου τριάντα ένοπλοι, διαπράχθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης κατά τη διάρκεια μιας επιμνημόσυνης δέησης πριν από μια κηδεία στην εκκλησία του χωριού Μπάλομ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας στην Πολιτεία Μπένου, τον Φατάι Οουοσένι.

«Κακοποιοί που υπάρχουν υποψίες πως είναι κτηνοτρόφοι επιτέθηκαν στο Μπάλομ», είπε ο Οουοσένι σε δημοσιογράφους. Ανασύρθηκαν «17 σοροί και αυτές δύο ιερέων» από τον τόπο της επίθεσης, συνέχισε ο ανώτατος αξιωματικός και πρόσθεσε ότι η αστυνομία ερευνά «όλη την περιοχή» για να εντοπίσει τους δράστες και να τους προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος Μπουχάρι καταδίκασε τα «ειδεχθή εγκλήματα» στην Πολιτεία Μπένου και υποσχέθηκε ότι οι ένοχοι θα «πληρώσουν για τη διάπραξη αυτής της ιεροσυλίας» σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

«Το να παραβιάζεται ένας χώρος λατρείας, το να δολοφονούνται ιερείς και πιστοί δεν είναι μόνο απεχθές και σατανικό», επιπλέον «θα τροφοδοτήσει τη θρησκευτική σύγκρουση και να βυθίσει τις κοινότητές μας σε λουτρά αίματος χωρίς τέλος», προειδοποίησε.Πηγή: ΑΠΕ, CNN

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ