Το Παρίσι προειδοποιεί για μια ανθρωπιστική καταστροφή στη συριακή πόλη Ιντλίμπ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προειδοποίησε για μια ανθρωπιστική καταστροφή στη συριακή ανταρτοκρατούμενη πόλη Ιντλίμπ, που μπορεί να αποτελέσει τον επόμενο στόχο του συριακού στρατού.

Η βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ παραμένει η μεγαλύτερη σε πληθυσμό περιοχή της Συρίας που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες χιλιάδες μαχητές και άμαχοι έχουν δραπετεύσει εκεί από διάφορα μέρη της χώρας, τα οποία ανακατέλαβε ο στρατός με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή στην Ιντλίμπ κατοικούν περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι που έφυγαν από ανταρτοκρατούμενες πόλεις τις οποίες ανακατέλαβε το συριακό καθεστώς.

«Υπάρχει κίνδυνος νέας ανθρωπιστικής καταστροφής. Η μοίρα της Ιντλίμπ πρέπει να καθοριστεί από μια πολιτική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει τον αφοπλισμό πολιτοφυλάκων», δήλωσε ο Λε Ντριάν σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

Κάποιοι αξιωματούχοι των ανταρτών έχουν εκφράσει φόβους για εξαπόλυση επίθεσης ενάντια στην Ιντλίμπ, την οποία ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος υπέδειξε ως τον επόμενο πιθανό στόχο.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Γαλλία θα παρακολουθεί επίσης στενά την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία, που ελευθερώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος με τη βοήθεια της Γαλλίας.

«Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρωταρχικός μας εχθρός παραμένει το Ισλαμικό Κράτος καθώς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που αυτή τη στιγμή ανασυντάσσονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας», υπογράμμισε.

Κυρίαρχη οργάνωση στην επαρχία Ιντλίμπ και την ομώνυμη πρωτεύουσά της είναι η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, μια συμμαχία τζιχαντιστικών οργανώσεων με αιχμή του δόρατος το Μέτωπο Υποστήριξης, τον μέχρι πρότινος βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Ο Λε Ντριάν παράληλλα τόνισε ότι η Ρωσία αρνείται την πραγματικότητα στη Συρία και ότι η προστασία που παρέχει στον Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να αιτιολογηθεί.

«Υπάρχει μια άρνηση της πραγματικότητας και το έχουμε δει αυτό αρκετές φορές. Ήδη το 2013 και ξανά το 2017 οι Ρώσοι διέψευσαν ότι το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα», δήλωσε.

Εκείνη την περίοδο, είπε, μηχανισμοί εξακρίβωσης που είχαν ήδη ορίσει τα Ηνωμένα Έθνη, είχαν επιρρίψει την ευθύνη στο καθεστώς.

«Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι η Ρωσία ψήφισε ενάντια στην ανανέωση αυτού του μηχανισμού το περασμένο φθινόπωρο», τόνισε, καταλήγοντας ότι όταν η Γαλλία πρότεινε την περασμένη εβδομάδα τη θέσπιση ενός παρόμοιου μηχανισμού, η Ρωσία άσκησε βέτο εναντίον αυτού.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ