Βαθαίνει η κρίση στα Σκόπια: Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ αρνείται ξανά να υπογράψει το διάταγμα για την αλβανική γλώσσα

Με διάγγελμά του αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή, το οποίο προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Ο Ιβάνοφ ανέφερε ότι κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Βουλής , ενώ ισχυρίστηκε για άλλη μια φορά ότι το νομοσχέδιο προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Την Τετάρτη, μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε για δεύτερη φορά το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας, αφού μετά την αρχική ψήφισή του, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πρόεδρος της χώρας το είχε αναπέμψει στη Βουλή κρίνοντάς το αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την εθνική ακεραιότητα της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να υπογράψει το διάταγμα σε περίπτωση που η Βουλή εγκρίνει και πάλι νομοσχέδιο που αυτός έχει αναπέμψει, ο Γκεόργκι Ιβάνοφ, ανέφερε στο αποψινό του διάγγελμα ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το διάταγμα, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς στη χώρα.

Ο Ιβάνοφ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο έχει αντιταχθεί σφόδρα στο επίμαχο νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, ενώ οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι διαταραγμένες από παλαιότερα.Πηγή πληροφοριών: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ