Νέα εμπλοκή στις εκλογές της Καταλονίας – Δεν αποφυλακίζεται ο διάδοχος του Πουτζδεμόν

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε σήμερα το αίτημα αποφυλάκισης του Ζόρντι Σάντσες, του αυτονομιστή ηγέτη και υποψηφίου για την προεδρία της Καταλονίας, προκειμένου να δώσει το παρών στη διαδικασία εκλογής του που είναι προγραμματισμένη για την Δευτέρα.

Καθώς ο Σάντσες είναι ο μοναδικός υποψήφιος, φαίνεται απίθανο να διεξαχθεί τελικά αυτή η συνεδρίαση όπως προβλεπόταν, στις 10.00 το πρωί (11.00 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας. Ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, ο Ρότζερ Τόρεντ, δεν έχει κάνει καμία δήλωση προς το παρόν.

Ο δικαστής Πάμπλο Λαρένα απέρριψε το αίτημα του Σάντσες, ο οποίος κατηγορείται για “στάση”, επειδή όπως υποστηρίζει υπάρχει “απτός κίνδυνος επανάληψης του αδικήματος”.

Ο 53χρονος Σάντσες εξελέγη βουλευτής στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, ενώ ήταν ήδη προφυλακισμένος. Ορίστηκε υποψήφιος πρόεδρος αφού ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο πρώην πρόεδρος που διώκεται επίσης για “ανταρσία” και “στάση”, αρνήθηκε να διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα, από τις Βρυξέλλες όπου ζει τους τελευταίους μήνες αυτοεξόριστος.

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Ίνιγκο Μέντεθ δε Βίγκο περιορίστηκε να δηλώσει ότι σέβεται τις αποφάσεις των δικαστών και επανέλαβε ότι “κάποιος που έχει τεθεί υπό προσωρινή κράτηση δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της Καταλονίας”. Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τους αυτονομιστές, που έχουν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, να βρουν κάποιον άλλο υποψήφιο, “ικανό να ασκήσει τα καθήκοντα αυτά εντός των νομίμων πλαισίων”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ