Ο Τραμπ “δείχνει τα δόντια του” στον Ερντογάν – Καταφθάνει ο αμερικανικός στόλος στην Κυπριακή ΑΟΖ για την Exxon – ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ

Κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο βλέπουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και εκτιμούν πως δεν αποκλείεται τον Οκτώβριο τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά κατά τις εργασίες της Exxon Mobil καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Tώρα που μπαίνουν στο παιχνίδι οι ΗΠΑ, τα πράγματα δυσκολεύουν για τον Ερντογάν καθώς ο Τραμπ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στον “Σουλτάνο” για το ποιος είναι το αφεντικό.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, με την απόφαση των ΗΠΑ να στείλει πολεμικά πλοία ώστε να συνοδεύσουν το γεωτρύπανο της Exxon Mobil για τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ουάσινγκτον θέλει να στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι ‘αναγνωρίζει την μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ από Ε/Κ και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε αυτή την περιοχή και στηρίζει την δραστηριότητα τηςExxon Mobil μαζί με το κονσόρτιουμ Πετρελαίου του Κατάρ”.

Εκτιμούν ότι σε περίπτωση που θα υπάρξει επέμβαση της Τουρκίας το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ θα προστατεύσει αν χρειαστεί τα ερευνητικά πλοία και το γεωτρύπανο. Οι ίδιες πηγές λένε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν στις 28 Φεβρουαρίου στην Μεσόγειο τέσσερα πολεμικά πλοία: το USS New York (LPD-21), το USS low Jima (LHD-7), το USNS William Mclean (T-AKE-12) USS Oak Hill (LSD-51).

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι στόχος τους είναι η περιοχή μεταξύ του Οικοπέδου 10 και του κόλπου της Αμμοχώστου. Αν και φαινομενικά έφτασαν στη περιοχή λόγω της Συρίας, ο πραγματικός τους στόχος είναι να εμποδίσουν οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας κατά τις έρευνες της Exxon Mobil, εκτιμούν.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Μιλλιέτ Οζάι Σέντιρ σχολιάζει πως “αν μέχρι τον Οκτώβριο δεν λυθεί το Κυπριακό ή δεν γίνουν αποδεκτά τα επιχειρήματα της Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου τότε υπάρχει πιθανότητα τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά”.

Ο αμερικανικός στόλος φτάνει στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο αμερικανικός στόλος φτάνει στην ανατολική Μεσόγειο για τη γεώτρηση της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με το Sputnik, τα αμερικανικά πλοία θα φτάσουν το επόμενο διάστημα στην περιοχή.Συγκεκριμένα, αναμένεται να έρθει το “Iwo Jima” (LHD-7), το οποίο είναι ένα αμφίβιο πλοίο επιθέσεων κατηγορίας Wasp. Υπηρετεί στον Αμερικανικό Στόλο από τον Ιούνιο του 2001 και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και η παροχή βοήθειας και υποστήριξης στον Κόλπο του Μεξικού μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Το αμερικανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως το «USS IWO JIMA» έφτασε στη Νάπολη μεταφέροντας ελικόπτερα τύπου κόμπρα, οκτώ αεροσκάφη καθέτου απογειώσεως, καθώς και δυόμισι χιλιάδες πεζοναύτες της 26ης Μονάδας Επέμβασης.Δείτε τα βίντεο:

Πηγές: HellasJournal/ ΚΥΠΕ /Sputnik

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ