Το FBI κατέγραψε συνομιλία μεταξύ πρώην συμβούλων του Τραμπ για την ρωσική ανάμειξη στις εκλογές;

Το FBI παρακολουθούσε τον πρώην σύμβουλο της προεκλογικήςεκστρατείας του Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ, τον Ιανουάριο του 2017, δηλαδή την εποχή που ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Στιβ Μπάνον για την Ρωσία. Η εξέλιξη αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το FBI να έχει καταγράψει την συνομιλία μεταξύ των δύο αντρών, σύμφωνα με το “Politico.”

Ο Πέιτζ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο για το τηλεφώνημα αυτό, τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, η τηλεφωνική αυτή συνομιλία επανήλθε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την προηγούμενη εβδομάδα, με την δημοσιοποίηση του υπομνήματος των Ρεπουμπλικάνων. Στο υπόμνημα αυτό, αναφέρεται ότι το FBI παρακολουθούσε τις επικοινωνίες του Πέιτζ κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. “Εάν ο Πέιτζ χρησιμοποιούσε ένα κανονικό τηλέφωνο, είναι πιθανό ότι η επικοινωνία αυτή, έχει υποκλαπεί,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Ελίζαμπεθ Γκοτέιν, πρώην δικηγόρος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και σύμβουλος του Κογκρέσου που συνδιευθύνει κέντρο ερευνών για την ελευθερία της δικαιοσύνης και την εθνική ασφάλεια (Brennan Center for Justice’s Liberty and National Security Program).

Η σημασία που θα έχει μία πιθανή καταγραφή της αναφερόμενης τηλεφωνικής συνομιλίας από το FBI, εξαρτάται από το περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας μεταξύ του Μπάνον και του Πέιτζ και το οποίο, δεν προσδιορίστηκε επαρκώς από τον Πέιτζ.

Ωστόσο, η παρακολούθηση του Πέιτζ από το FBI, δηλώνει ότι οι ομοσπονδιακές αρχές ασφάλειας των ΗΠΑ, είχαν ενεργοποιήσει πλαίσιο παρακολούθησης εντός του στενού κύκλου των συνεργατών του Τραμπ, λίγες ημέρες πριν την επίσημη ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων.

Παράλληλα, το γεγονός της παρακολούθησης αυτής, από το FBI, βρέθηκε στο επίκεντρο της δικομματικής διαμάχης μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Μπάνον δεν έχει κατηγορηθεί για κάποια παραβίαση των καθηκόντων του, ενώ δεν υπάρχουν σχόλια από τον ίδιο ή τον δικηγόρο του, για την αναφερόμενη τηλεφωνική συνομιλία.

Ειδικοί στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, δηλώνουν ότι το FBI θα έχει κρατήσει την τηλεφωνική αυτή συνομιλία, εάν σε αυτήν κατά την επεξεργασία της, εντοπίστηκαν στοιχεία που σχετίζονται με την έρευνα που διεξάγεται γύρω από το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας. Στο μεταξύ, η έρευνα αυτή έχει διευρυνθεί και προς την κατεύθυνση της διερεύνησης πιθανής παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάνον, ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ κι αργότερα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ, διατέλεσε υπεύθυνος στρατηγικής στον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος, αναμένεται να καταθέσει σύντομα στον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ, που έχει την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI.

Στην κατάθεση που έδωσε τον περασμένο Νοέμβριο, στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πέιτζ δήλωσε ότι ο Μπάνον του είχε τηλεφωνήσει λίγο πριν την επίσημη τελετή ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων (21 Ιανουαρίου 2017), ζητώντας από τον ίδιο ν’ ακυρώσει μία τηλεοπτική του εμφάνιση για την ίδια ημέρα. Από τότε, ο πρώην επενδυτικός τραπεζίτης και σύμβουλος για ενεργειακά θέματα, απομακρύνθηκε σταδιακά από τον στενό κύκλο των ανθρώπων του Τραμπ, καθώς είχαν δημοσιευτεί πληροφορίες ότι ο ίδιος είχε τεθεί υπό διερεύνηση για τις επαφές που διατηρούσε με την Ρωσία.

Πηγή: Politico, ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ