Όλαφ Σολτς: Ο άνθρωπος που θα καθίσει στην «καυτή» καρέκλα του Σόιμπλε

Ο 59χρονος Όλαφ Σολτς είναι ο άνθρωπος που θα διαδεχτεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. Μία καρέκλα που «καίει» πλέον τόσο για το εσωτερικό, όσο και για το εξωτερικό της χώρας.

Ο σοσιαλδημοκράτης Δήμαρχος του Αμβούργου καλείται να χαράξει μία νέα πολιτική, προκειμένου να ικανοποιήσει τους δυσαρεστημένους από την πολυετή λιτότητα χαμηλόμισθους Γερμανούς, καθώς και να διατηρήσει το αυστηρό και ισχυρό προφίλ του Βερολίνου στην Ευρώπη.Το κόμμα στο οποίο ανήκει, αυτό των Σοσιαλδημοκρατών, τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του σημαίνει την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτή τη φορά, το SPD μπαίνει με άλλους όρους στην κυβέρνηση και σε αυτό ποντάρουν όσοι ευελπιστούν σε τερματισμό της λιτότητας.

Ο Όλαφ Σολτς θεωρείται συντηρητικός, εγκρατής και με αυτοπεποίθηση. Έχει ταχθεί πολλές φορές δημοσίως απέναντι στις αποφάσεις της Άνγκελα Μέρκελ, την οποία δεν έχει διστάσει να χαρακτηρίσει αδύναμη ως ηγέτιδα. «Οι μεγάλοι συνασπισμοί δεν επιτρέπεται να αποτελούν μόνιμη κατάσταση. Εάν ο πολιτικός ανταγωνισμός δεν λαμβάνει χώρα μεταξύ των μεγάλων κομμάτων αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο για την δημοκρατίας μας», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Stern».Για τον Όλαφ Σολτς, πάντως, δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συνεργαστεί στενά με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και την Άνγκελα Μέρκελ προσωπικά. Κατά την προηγούμενη συγκυβέρνηση CDU-SPD, από τη θέση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον ομόλογό του στο CDU, Νόρμπερτ Ρότγκεν, για θέματα που αφορούσαν στη συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων εντός του κοινοβουλίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ