Συνομιλίες Ε.Ε.-Ιράν για την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ για συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, σχετικά με τη συνέχιση της εφαρμογής της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Στην ανακοίνωσή της η Ε.Ε. πρότεινε τις συνομιλίες αυτές στον Ζαρίφ την ώρα που οι ΗΠΑ ενδέχεται εντός ολίγων ημερών να καταγγείλουν τη συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τη λεγόμενη ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και την Κίνα, συν τη Γερμανία).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι θα προεδρεύσει στη «συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών Ε3—της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον—και του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ την Πέμπτη 11η Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες».

Το Ιράν απηύθυνε τη Δευτέρα νέα προειδοποίηση ενόψει της ενδεχόμενης αποχώρησης των ΗΠΑ από αυτή τη συμφωνία, μερικές ημέρες πριν ανακοινωθεί η αμερικανική απόφαση για το ζήτημα.

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να προετοιμαστεί για την πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σε λίγες ημέρες. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές της συμφωνίας

Η Ε.Ε., η οποία είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διαπραγμάτευση που οδήγησε στη σύναψη της συμφωνίας του 2015, παρενέβη το τελευταίο διάστημα σε αμερικανούς κοινοβουλευτικούς προτρέποντάς τους να εξασφαλίσουν ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ