Κίνα: Πέντε νεκροί από πυρκαγιά στο Πεκίνο

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα από πυρκαγιά που προκλήθηκε από ηλεκτροκίνητο ποδήλατο σε σπίτι στο νότιο Πεκίνο.

Η τραγωδία σημειώθηκε μόλις μερικές εβδομάδες έπειτα από την πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 19 άτομα, σχεδόν όλοι τους μετανάστες, στις 18 Νοεμβρίου.

Ο δήμος του Πεκίνου εξαπέλυσε ειδική επιχείρηση διάρκειας 40 ημερών για την πάταξη των παραβάσεων των κανόνων πυρασφάλειας και του κανονισμού ασφάλειας κτιρίων που ανάγκασε χιλιάδες εσωτερικούς μετανάστες να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, πυροδοτώντας ασυνήθιστα ευθείες επικρίσεις εναντίον των δημοτικών αρχών, που ορισμένοι θεώρησαν πως στοχοθέτησαν τα ευάλωτα, κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εκδηλώσεις οργής, ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του κομμουνιστικού κόμματος στο Πεκίνο, ο Κάι Τσι, επισκέφθηκε μετανάστες εργάτες και τους διαβεβαίωσε ότι η πόλη δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει χωρίς την πολύτιμη, σκληρή δουλειά τους, όπως έγραψε η επίσημη εφημερίδα Ημερησία του Πεκίνου στο σημερινό της φύλλο.

Εταιρείες όλων των κλάδων στο Πεκίνο βασίζονται στους μετανάστες εργαζόμενους και η πόλη αναπτύχθηκε χάρη στον ιδρώτα τους, είπε ο Κάι.

Η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα απροσδόκητο κύμα αντιδράσεων μετά την επιχείρηση εναντίον των εσωτερικών μεταναστών, σποραδικές διαδηλώσεις και μια ανοικτή επιστολή 100 πανεπιστημιακών, δικηγόρων και διανοούμενων που κατήγγειλαν την επιχείρηση.

Αυτού του είδους οι ανοικτές επικρίσεις είναι πάντως όλο και σπάνιες στην Κίνα, όπου οι αρχές πατάσσουν τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους αντιφρονούντες επί των ημερών του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ