Έλληνας πρέσβης στην Ινδονησία: Εάν χρειαστεί η εκκένωση θα γίνει μέσω θαλάσσης – BINTEO

Οι Αρχές της Ινδονησίας αποφάσισαν να παρατείνουν τη διακοπή της λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου στο Μπαλί για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, υπό τον φόβο ότι θα σημειωθεί ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη στο όρος Αγκούνγκ.

Το αεροδρόμιο Νγκούρα Χράι θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης. Ειδικοί τονίζουν ότι οι αεροδιάδρομοι που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη που αποπροσγειώνονται σε αυτό έχουν “καλυφθεί από ηφαιστειακή τέφρα”, κάτι ιδιαίτερα “επικίνδυνο για τις πτήσεις”, εξήγησε το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας.

Σύμφωνα με το ινδονησιακό υπουργείο Μεταφορών το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον ως τις 07:00 (02:00 ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη. Δέκα αεροδρόμια προετοιμάζονται για την υποδοχή των πτήσεων που θα εκτραπούν, ανάμεσά τους κάποια σε γειτονικές επαρχίες.

“Πρώτη φορά γίνομαι μάρτυρας αυτού του φαινομένου. Αυτή τη στιγμή έχουμε εννέα Έλληνες που επισκέπτονται το νησί, πέντε φεύγουν σήμερα και τέσσερις είναι να φύγουν στις 4 Δεκεμβρίου. Επίσης, έχουμε μία κοινότητα γύρω στους 50 Έλληνες που μένουν και εργάζονται στο Μπαλί” είπε ο Έλληνας πρέσβης στην Ινδονησία Γιώργος Δογορίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

“Το ηφαίστειο είναι στα 70χλμ μακριά, υπάρχει μία ζώνη ασφαλείας γύρω στα 20 χλμ, έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι της περιοχής. Έχουν ακυρωθεί αρκετές πτήσεις, εάν χρειαστεί, η εκκένωση θα γίνει μέσω θαλάσσης. Όσοι φεύγουν πάνε σε διπλανό νησί, έχει διεθνές αεροδρόμιο. Η άλλη λύση είναι πάλι δια θαλάσσης, πηγαίνουν στην ανατολική Ιάβα και από εκεί μπορούν να φύγουν για την πατρίδα. Είμαστε συνεχώς σε επικοινωνία με τους εννέα Έλληνες και με την κοινότητα. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο” σημείωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρέσβης.

Τη Δευτέρα, οι Αρχές έδωσαν εντολή σε 100.000 πολίτες που ζουν κοντά στο ηφαίστειο να απομακρυνθούν αμέσως προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας “άμεσα επικείμενης” πρώτης μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης στο όρος Αγκούνγκ έπειτα από 54 χρόνια.

Η προηγούμενη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στο όρος Αγκούνγκ, το 1963, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.600 ανθρώπους. Ηφαιστειολόγοι προειδοποιούν ότι εάν σημειωθεί μια παρόμοιας ισχύος έκρηξη, ενδέχεται να εκτοξευθούν πέτρες μεγέθους ανθρώπινης γροθιάς και ηφαιστειακά αέρια σε ύψος ακόμη και 8 χιλιομέτρων.

Δείτε το βίντεο από το ΣΚΑΪ:

Πηγή ΦΩΤΟ: Independent/Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ