Ινδονησία: Κλειστό για άλλες 24 ώρες το αεροδρόμιο του Μπαλί λόγω ηφαιστειακής τέφρας

Οι αρχές της Ινδονησίας αποφάσισαν να παρατείνουν για δεύτερη συνεχή μέρα τη διακοπή λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου στο πολυσύχναστο Μπαλί εξαιτίας φόβων ότι θα σημειωθεί ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη στο όρος Αγκούνγκ.

Το αεροδρόμιο Νγκούρα Χράι θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης, αφού σύμφωνα με ειδικούς οι αεροδιάδρομοί του έχουν καλυφθεί από ηφαιστειακή τέφρα γεγονός επικίνδυνο για τις πτήσεις.

Δέκα αεροδρόμια προετοιμάζονται για την υποδοχή των πτήσεων που θα εκτραπούν, ανάμεσά τους κάποια σε γειτονικές επαρχίες.

Το όρος Αγκούνγκ με υψόμετρο 3.000 μέτρων δεσπόζει πάνω από το ανατολικό Μπαλί. Τη Δευτέρα οι αρχές έδωσαν εντολή σε 100.000 πολίτες που ζουν κοντά στο ηφαίστειο να απομακρυνθούν αμέσως προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας «άμεσα επικείμενης» πρώτης μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης στο όρος Αγκούνγκ έπειτα από 54 χρόνια. Μάλιστα, επιβλήθηκε ζώνη αποκλεισμού ακτίνας 8-10 χιλιομέτρων γύρω από τον κώνο του ηφαιστείου.

Η ζωή μολαταύτα συνεχιζόταν σχεδόν ομαλά στα χωριά γύρω από το ηφαίστειο την Τρίτη, οι λαϊκές αγορές λειτουργούσαν και κάτοικοι προσεύχονταν ενώ από την κορυφή του Αγκούνγκ συνέχιζε να βγαίνει πυκνός καπνός και στάχτη.

Η προηγούμενη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στο όρος Αγκούνγκ, το 1963, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.600 ανθρώπους. Ηφαιστειολόγοι προειδοποιούν ότι εάν σημειωθεί μια παρόμοιας ισχύος έκρηξη, ενδέχεται να εκτοξευθούν πέτρες μεγέθους ανθρώπινης γροθιάς και ηφαιστειακά αέρια σε ύψος ακόμη και 8 χιλιομέτρων.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ