SZ: Το φιλόδοξο σχέδιο Μακρόν

Τις κινήσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν όσον αφορά την προώθηση του σχεδίου του για μεταρρύθμιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης σχολιάζει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα σε δημοσίευμα της, «πουθενά στην ΕΕ τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μακρόν δεν εντυπωσίασαν τόσο πολύ, όσο στη Γερμανία. Αυτός ενδέχεται να είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος δεν κουράζεται να τονίζει ότι το μέλλον της Ένωσης εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη διάθεση της Γερμανίας για μεταρρυθμίσεις. (…) Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε όμως ένα λάθος που κάνουν πολλοί αρχάριοι: υποτίμησε τη συλλογική δύναμη των 28 (σύντομα 27) κρατών. Σήμερα περισσότερο από ποτέ στην ΕΕ ισχύει ο κανόνας τον οποίο ένας αρχηγός κράτους και μάλιστα μια χώρας τόσο ισχυρής, όσο η Γαλλία, θα έπρεπε να υπολογίζει: όποιος παραμελεί τους μικρούς αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα».

Τέλος, και με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε στην Αίγυπτο και κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 230 ανθρώπους, η Badische Zeitung επισημαίνει: «Τα περισσότερα θύματα τρομοκρατίας παγκοσμίως είναι μουσουλμάνοι. Στη λίστα των δέκα χωρών που έχουν πληγεί από τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις το 2016, δεν βρίσκεται ούτε μια χώρα της Δύσης.

Η Αίγυπτος μάλιστα, βάσει του αριθμού των θυμάτων, ενδέχεται να έζησε μια από τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: μια επίθεση με οκτώ νεκρούς όπως συνέβη στις αρχές του μήνα στη Νέα Υόρκη αγγίζει εδώ στη χώρα μας πολύ περισσότερους ανθρώπους. Όταν η τρομοκρατία έρχεται σε εμάς, στη ζώνη ευημερίας και ασφαλείας της Δύσης, τότε μας συγκινεί. Είμαστε σήμερα όλοι Αιγύπτιοι; Όχι, ακόμη και μετά από μια άνανδρη δολοφονία 200 και πλέον ανθρώπων θα ακούγονταν υποκριτικό».

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ