Γκάμπριελ: Να παραμείνουν οι Γερμανοί εκπαιδευτές των Πεσμεργκά στο Ιράκ για να αποφευχθεί νέος εμφύλιος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προέτρεψε τη γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή να παρατείνει την αποστολή εκπαίδευσης των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ, καθώς θεωρεί ότι η αποχώρηση της γερμανικής δύναμης θα έστελνε λάθος μήνυμα και θα αύξανε τον κίνδυνο να ξεσπάσει νέος εμφύλιος πόλεμος.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος θα αποχωρήσει σύντομα από τη θέση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επιστρέφουν στην αντιπολίτευση μετά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, απηύθυνε έκκληση στα κόμματα που αναμένεται να συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση, και ειδικά στους Πράσινους, να μην εναντιωθούν στην παράταση της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στο Ιράκ.

Περίπου 150 γερμανοί στρατιωτικοί είναι ανεπτυγμένοι στο ιρακινό Κουρδιστάν και εκπαιδεύουν τους Πεσμεργκά ώστε να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Ωστόσο η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στους Κούρδους και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ ήγειρε ανησυχίες και αμφιβολίες για το μέλλον της αποστολής.

Για τον Γκάμπριελ πάντως «όσο περισσότερες διεθνείς δυνάμεις είναι ενεργές εκεί, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα νέας κλιμάκωσης. Η απόσυρση της δύναμης θα έστελνε το λάθος μήνυμα στα μέρη, ότι έχουμε παραιτηθεί και αποδεχθεί τον κίνδυνο να ξεσπάσει νέος εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος θα έφερνε απίστευτα δεινά σε αυτή τη χώρα», συμπλήρωσε ο Γκάμπριελ.

Στις 27 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι διέταξε να ανασταλούν οι επιχειρήσεις του ομοσπονδιακού στρατού στο βόρειο Ιράκ. Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν έχει συναφθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στα μέρη.

Η γερμανική κυβέρνηση προέτρεψε την Μπούντεσταγκ να εγκρίνει με ψηφοφορία την παράταση της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στο Ιράκ για τρεις μήνες, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να έχει τα χρονικά περιθώρια να αξιολογήσει όλες τις αποστολές στο εξωτερικό.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ