Βέλγος υπουργός: Ρεαλιστική η πιθανότητα χορήγησης ασύλου στον Πουτζντεμόν

Η χορήγηση ασύλου στον Κάρλες Πουτζντεμόν από το Βέλγιο “δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα” εάν το ζητήσει ο ίδιος, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου.

Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Πουτζντεμόν θα πάει στο Βέλγιο.

«Δεν είναι μη ρεαλιστικό αν κοιτάξεις την κατάσταση», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, Τέο Φράνκεν στο κανάλι VTM και πρόσθεσε:

«Μιλούν ήδη για ποινή φυλάκισης. Το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό θα είχε μια δίκαιη δίκη».

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις σχετικά με την ισπανική κρίση, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα εσωτερικό ζήτημα και ότι πρέπει να εφαρμόζεται το Σύνταγμα της χώρας, ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ κάλεσε Μαδρίτη και Βαρκελώνη σε διάλογο.

Οι σχέσεις Βελγίου-Ισπανίας είχαν προβλήματα στο παρελθόν εξαιτίας παρόμοιων ζητημάτων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90′ και του 00′, όταν το Βέλγιο αρνήθηκε να εκδώσει στην Ισπανία ένα ζευγάρι Ισπανών που κατηγορούνταν για εμπλοκή στην ETA.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ