Γερμανία: Το AfD ζητάει από δημοσιογράφους που θα καλύψουν το συνέδριό του να δηλώσουν εθνοτική προέλευση και πολιτικές απόψεις

Πρόσβαση στην εθνοτική προέλευση και τις πολιτικές απόψεις των δημοσιογράφων που επιθυμούν να καλύψουν το εθνικό συνέδριό του τον Δεκέμβριο ζητά το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Στο έντυπο καταχώρησης των δημοσιογράφων για την κάλυψη του συνεδρίου που θα διεξαχθεί στο Ανόβερο, τους ζητήθηκε να συμφωνήσουν στη συλλογή, την αποθήκευση και τη χρήση προσωπικών δεδομένων τους όπως όνομα, ανάστημα, αριθμό δημοσιογραφικής κάρτας, καθώς και «ειδικά δεδομένα».

Η φόρμα αναφέρεται σε ένα κομμάτι του νόμου προστασίας δεδομένων της Γερμανίας, που καταχωρεί τέτοια «ειδικά δεδομένα» όπως φυλετική και εθνοτική προέλευση, πολιτικές απόψεις, θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, συμμετοχή σε συνδικαλιστικές ενώσεις, κατάσταση υγείας ή σεξουαλικές προτιμήσεις.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, τα υπόλοιπα κόμματα ζητούν μόνο τις βασικές πληροφορίες για την καταχώρηση των δημοσιογράφων, χωρίς να αγγίζουν τα προσωπικά δεδομένα τους.

Το AfD αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση που αποκάλυψε η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, που έφερε το θέμα πρώτη στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή.

Ο αρμόδιος για την προστασία των δεδοµένων του Βερολίνου διεξάγει έρευνα για το θέμα, σύμφωνα με την εφημερίδα. «Αυτό αποτελεί μια απαράδεκτη παρέμβαση στις ιδιωτικές ζωές των δημοσιογράφων», δήλωσε στην Stuttgarter Zeitung ο Χέντρικ Ζέρνερ, εκπρόσωπος της γερμανικής ένωσης δημοσιογράφων, καλώντας το AfD να αποσύρει άμεσα το αίτημα συλλογής τέτοιων δεδομένων από δημοσιογράφους.

Το AfD αναδείχθηκε τρίτο κόμμα στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου της Γερμανίας, κερδίζοντας το 13% των ψήφων, και κατάφερε να εκλέξει βουλευτές για πρώτη φορά στην Μπούντεσταγκ.

Γερμανικές οργανώσεις προάσπισης πολιτικών δικαιωμάτων σχεδιάζουν διαδήλωση στο Ανόβερο στις 2 Δεκεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου του AfD.Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ