Καίριο αμερικάνικο πλήγμα σε στρατόπεδα του ISIS στην Υεμένη

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσαν δεκάδες μέλη του Ισλαμικού Κράτους σε επιδρομή που εξαπέλυσαν τη Δευτέρα εναντίον δύο στρατοπέδων εκπαίδευσης στην Υεμένη, γνωστοποίησε το Πεντάγωνο.

Τα στρατόπεδα, στην επαρχία αλ Μπάιντα, χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση νεοσύλλεκτων στη χρήση τουφεκιών εφόδου AK-47, πολυβόλων και εκτοξευτήρων ρουκετών, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το Ισλαμικό Κράτος αξιοποιεί ακυβέρνητες περιοχές στην εμπόλεμη Υεμένη για να απεργάζεται, να κατευθύνει, να προκαλεί, να εφοδιάζει και να στρατολογεί μέλη για να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Την πληροφορία ότι σημειώθηκε αμερικανική επιδρομή σε δύο στρατόπεδα του ΙΚ στην Υεμένη για πρώτη φορά και ότι υπήρξαν πολλές απώλειες στις τάξεις των τζιχαντιστών είχαν δώσει νωρίτερα τη Δευτέρα πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι φύλαρχοι απαγόρευσαν σε συγγενείς των φερόμενων τζιχαντιστών να πάνε στα στρατόπεδα για να ανασύρουν τα πτώματα των θυμάτων της επιδρομής ή να τα πλησιάσουν καν.

Αμερικανικά τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη πλήττουν συχνά μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), η οποία ενίσχυσε τα ερείσματά της στην Υεμένη εκμεταλλευόμενη το χάος που προκάλεσε ο εμφύλιος πόλεμος τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, και το παράδειγμά της μιμείται πλέον το ΙΚ.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες χαρακτηρίζουν την ΑΚΑΧ τον πιο επικίνδυνο βραχίονα της Αλ Κάιντα, ενέτειναν τις επιθέσεις τους εναντίον της αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, την 20ή Ιανουαρίου.

Στην τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη—μετά την επέμβαση της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας τον Μάρτιο του 2015 στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης—έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 8.673 άνθρωποι, ενώ άλλοι 58.636 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ