Αυτός είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα

Με περιουσία 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Σου Τζιαγίν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα.

Πρόκειται για τον μεγιστάνα της αγοράς ακινήτων, τον οποίο κάποια μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρομοιάζουν με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Σου Τζιαγίν έχτισε την περιουσία του χάρη στις κτηματομεσιτικές του δραστηριότητες που άνθησαν υπό το βάρος ενός μεγάλου χρέους.

Είναι ο ιδιοκτήτης του ομίλου China Evergrande, η αξία του οποίου αποτιμάται στα 47 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και το συνολικό του χρέος ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Χάρη στην «έκρηξη» της αξίας των ακινήτων, ο πλούτος του Σου αυξήθηκε κατά 30 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο χρόνο και ο ίδιος βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης των πλουσίων που συντάσσει κάθε χρόνο η Hurun Report.

Η Evergrande, της οποίας οι μετοχές έχουν ενισχυθεί κατά 480% φέτος, κατατάσσεται πλέον ως η τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα ανάπτυξης ακινήτων βάσει πωλήσεων.

Ο Σου έχει, επίσης, σημαίνοντα ρόλο και εντός του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος. Είναι μέλος του Κινεζικού Λαϊκού Συμβουλευτικού Συνεδρίου, του ανώτατου συμβουλευτικού οργάνου. Και το Κρατικό Συμβούλιο, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, του απένειμε τον τίτλο «Εθνικό Πρότυπο Εργαζομένου» – μια από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις για τους πολίτες στην Κίνα.

Αποφοίτησε από το Wuhan University of Science and Technology το 1982 και του απονεμήθηκε τιμητικός διδακτορικός τίτλος στο εμπόριο από το University of West Alabama το 2008. Ίδρυσε την Evergrande το 1996, την οποία εισήγαγε στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ το 2009 με την αρχική δημόσια προσφορά της να συγκεντρώνει περίπου 6 δισεκ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (767 εκατ. δολάρια).

Η εταιρία έχει χτίσει χιλιάδες σπίτια για τη μεσαία τάξη στην Κίνα ενώ το 2010 βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν αγόρασε την ποδοσφαιρική ομάδα της Γκουανγκτζόου έναντι 100 εκατ. γιουάν (15 εκατ. δολαρίων).

Το 2014, ο Σου πούλησε το ήμισυ του ποδοσφαιρικού συλλόγου στη μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, την Alibaba, για 192 εκατ. δολάρια.

Ο ιδρυτής της Alibaba Τζακ Μα είχε δηλώσει τότε ότι ο ίδιος και ο Σου έκλεισαν τη συμφωνία κατά τη διάρκεια ενός δείπνου και ότι την ολοκλήρωσαν λίγες ημέρες αργότερα.

Πηγή ρεπορτάζ: enikonomia.gr (Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ