Πρωτοβουλίες της Αθήνας για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκάνιων

Του Βασίλη Σκουρή

Σημαντικές πρωτοβουλίες για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση αναλαμβάνει το επόμενο διάστημα η Αθήνα, η οποία επιδιώκει να αναλάβει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας με τις τρεις βαλκανικές χώρες που συνορεύει- Αλβανία, Βουλγαρία και FYROM- ενώ χθες διεξήχθη στη Βάρνα τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πρωθυπουργών.

“Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι Ευρώπη, αλλά πρέπει και να συμπεριφέρονται ευρωπαϊκά” διαμηνύει ταυτόχρονα στους συνομιλητές του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που επιδιώκει την εγκατάλειψη των αλυτρωτικών επιδιώξεων της FYROM, αλλά και των βλέψεων κατά της χώρας μας που έχει η Αλβανία μέσω των τσάμηδων.

Με πρωτοβουλία, μάλιστα, του Νίκου Κοτζιά οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών των Βαλκανίων που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ρουμανίας), θα επισκεφθούν από κοινού τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

Η αρχή θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου, με “περιοδεία” σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία- Ερζεγοβίνη, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε Αλβανία, Κόσοβο και FYROM.

Στόχος της Αθήνας είναι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να μην στρέψουν το ενδιαφέρον τους αποκλειστικά στο Βερολίνο ή το Παρίσι για την προώθηση της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, αλλά να βλέπουν και τις χώρες- μέλη της περιοχής ως συμμάχους τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι με πρωτοβουλία Αθήνας και Σόφιας, το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας, θα διεξαχθεί συνάντηση Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής που είναι εκτός ΕΕ.

Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, για την Αθήνα είναι η εγκατάλειψη των αλυτρωτικών σχεδίων χωρών όπως η Αλβανία και η FYROM. Στα Σκόπια, άλλωστε, αναμένονται εξελίξεις μετά τις δημοτικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται στις 15 Οκτωβρίου και ο δεύτερος στις 29 του ιδίου μηνός.

Εφόσον η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξέλθει από τις κάλπες αλώβητη και σταθεροποιημένη ο Μάθιου Νίμιτς θα αναλάβει νέα διαμεσολαβητική πρωτοβουλία αρχές του 2018, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο όνομα που θα προτείνει και αν αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό τόσο στη FYROM, όσο και στη χώρα μας.

Ο δε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να κλειστεί σε ένα ελληνικό νησί με τον Aλβανό ομόλογό του και τις διαπραγματευτικές ομάδες των υπουργείων των δυο χωρών και να μείνουν “όσο χρειαστεί” (τρεις, τέσσερις ημέρες), προκειμένου να επιλύσουν τα εκκρεμή προβλήματα μεταξύ Αθήνας και Τιράνων που είναι ουκ ολίγα -μεταξύ των οποίων ο σεβασμός της ελληνικής μειονότητας, η ΑΟΖ και οι τσάμηδες.

Διασυνοριακή συνεργασία

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών, διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στις 4 και 5 Οκτωβρίου η 2η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Η Συνάντηση αυτή, η οποία εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της ελληνικής διπλωματίας, για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας, αλλά και της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των όμορων κρατών της νότιας Βαλκανικής, διεξάγεται φέτος με διευρυμένη ατζέντα, σε συνέχεια εξάλλου και των πρόσφατων επαφών που είχε ο κ. Κοτζιάς με τους ομολόγους του των χωρών αυτών στο περιθώριο της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (18 – 22.09.17).

Σκοπός της συνάντησης είναι να εδραιωθεί μια θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών αυτών σχετικά με ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και στρατηγικής σημασίας, όπως οι προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν σε θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης.

Εξάλλου, οι χώρες της περιοχής έχουν αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, οι συνέπειες της οποίας εξακολουθούν να είναι αισθητές σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σε όλα τα κράτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να διερευνήσουν κοινές δράσεις με σκοπό την προώθηση μίας συνολικής προσέγγισης των ζητημάτων αυτών, στη βάση πάντα των ευρωπαϊκών αξιών, αλλά και των σχέσεων καλής γειτονίας– στοιχεία που αποτελούν επίσης βασικές προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή πορεία ολόκληρης της περιοχής.

Η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η συνεργασία τόσο σε επίσημο επίπεδο όσο και μεταξύ εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, πανεπιστημίων, δεξαμενών σκέψης και λοιπών φορέων, αποτελεί επίσης στόχο της δεύτερης αυτής Υπουργικής Συνάντησης.

Και ο Νίκος Τόσκας

Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Εσωτερικών- μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Τόσκας, που θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη από την Κρήτη, όπου θα συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου για την απελευθέρωση του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη- θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν την ενίσχυση της συνεργασίας σε ζητήματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για την προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης, επιστροφών, καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

Με αφορμή ακόμη, την αρωγή που προσέφερε η Ελλάδα στη γειτονική Αλβανία για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα το περασμένο καλοκαίρι, οι Υπουργοί Εσωτερικών θα συζητήσουν και θέματα ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της πυρόσβεσης.

Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μίας θετικής ατζέντας συνεργασίας για την ευρύτερη περιοχή, σε αυτή τη 2η Υπουργική Συνάντηση περιλαμβάνεται ακόμα το ζήτημα της ανάπτυξης συνεργειών στον ενεργειακό τομέα. Με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την προώθηση της διασυνδεσιμότητας των ενεργειακών δικτύων, οι αρμόδιοι Υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και να ανταλλάξουν απόψεις.

Η Ελλάδα φιλοδοξεί αυτή η 2η Υπουργική Συνάντηση να αποτελέσει και πάλι όχημα ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, δίνοντας ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα: Η εμπέδωση της σταθερότητας και ασφάλειας, δηλαδή η ευημερία ολόκληρης της περιοχής, μπορούν να προωθηθούν πιο αποτελεσματικά μέσα από την ανάπτυξη συνεργειών και δικτύων συνεργασίας.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ