Με 24 Eurofighter ενισχύει την άμυνά του το Κατάρ

Με βρετανικής κατασκευής πολεμικά αεροσκάφη θα ενισχύσει την άμυνα του το Κατάρ.

Ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ ανακοίνωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να προχωρήσει στην αγορά 24 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon τα οποία παράγει η βρετανική βιομηχανία BAE Systems, κίνηση που μπορεί να προκαλέσει την οργή των άλλων κρατών του Κόλπου, που έχουν επιβάλει εμπάργκο στη Ντόχα.

«Η επιστολή προθέσεως που υπέγραψε ο υπουργός του Κατάρ προβλέπει την αγορά 24 σύγχρονων αεροσκαφών Typhoon με όλο τον εξοπλισμό τους», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων QNA την Κυριακή.

Την επιστολή, η οποία αποτελεί κατ’ ουσία προκαταρκτική συμφωνία, συνυπέγραψαν ο Χαλίντ μπιν Μοχάμεντ αλ Ατίγια, ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ, και ο Bρετανός ομόλογός του Μάικλ Φάλον, σύμφωνα με το QNA.

«Αυτή θα είναι η πρώτη μείζων σύμβαση για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού από το Κατάρ, έναν από τους στρατηγικούς εταίρους του ΗΒ», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας, στην οποία διευκρινίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας διήρκεσαν χρόνια.

«Ελπίζουμε επίσης ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση της ασφάλειας στην περιοχή του Κόλπου», ανέφερε ακόμη το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Τα Typhoon παράγουν από κοινού η βρετανική BAE, η γαλλική Airbus και η ιταλική Finmeccanica. Για την κατασκευή του ευρωπαϊκού μαχητικού υπολογίζεται ότι εργάζονται περίπου 40.000 άνθρωποι στη Βρετανία.

Καμιά από τις δύο πλευρές δεν κατέστησε σαφές το ποσό που θα καταβληθεί για την αγορά των μαχητικών. Το 2014, η BAE είχε συμφωνήσει να προμηθεύσει στη Σαουδική Αραβία 72 Ταϊφούν έναντι 4,43 δισεκ. λιρών (περίπου 5 δισεκ. ευρώ).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ