Παρατάθηκε εκ νέου, ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-ELN στην Κολομβία

Οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης και της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) παρέτειναν εκ νέου, έως και αύριο Δευτέρα, τον τρίτο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται στο Κίτο του Ισημερινού, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την κήρυξη αμοιβαίας, προσωρινής κατάπαυσης του πυρός πριν από την προσεχή επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στην Κολομβία.

Ο τρίτος γύρος προβλεπόταν να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, πριν παραταθεί αρχικά ως χθες Σάββατο και κατόπιν ως αύριο Δευτέρα. Οι συνομιλίες συνεχίζονται, ανακοίνωσαν οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, χωρίς να εξηγήσουν τον λόγο.

Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών διαβεβαίωναν τη Δευτέρα ότι είναι «αποφασισμένοι» να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την κήρυξη προσωρινής, αμοιβαίας εκεχειρίας πριν από την επίσκεψη του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στην Κολομβία, από την 6η ως τη 10η Σεπτεμβρίου.

Οι παρατάσεις των συνομιλιών ανακοινώθηκαν λίγα εικοσιτετράωρα έπειτα από δύο επιθέσεις στην Κολομβία, την ευθύνη για τις οποίες η κυβέρνηση επέρριψε στον ELN.

Εξάλλου, ο διοικητής μιας μονάδας των ανταρτών δήλωσε χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ένας 53χρονος Ρωσοαρμένιος, όμηρος του ELN από τον περασμένο Νοέμβριο, ο Αρσέν Βασκανγιάν, σκοτώθηκε τον Απρίλιο, όταν προσπάθησε να αποδράσει. Η κυβέρνηση Σάντος διαβεβαιώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτε για την τύχη του ομήρου και θεωρεί σε κάθε περίπτωση υπεύθυνους τους αντάρτες. Η ρωσική πρεσβεία και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχουν σχολιάσει την πληροφορία μέχρι στιγμής.

Οι δύο επιθέσεις και η πληροφορία για τον θάνατο του ομήρου θεωρείται ότι θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και του ELN άρχισαν τον Φεβρουάριο.

Ο ELN, που κατά τις αρχές διαθέτει 1.500 μαχητές, είναι η τελευταία οργάνωση ανταρτών η δράση της οποίας συνεχίζεται, μετά την υπογραφή τον Νοέμβριο έπειτα από πολυετείς διαπραγματεύσεις της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση του Σάντος και την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ