Ο Τραμπ έβαλε τέλος στους περιορισμούς βαλλιστικών πυραύλων της Σεούλ

Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν την Παρασκευή να αναθεωρηθεί μια διμερής συμφωνία η οποία θέτει περιορισμούς στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων από τη Σεούλ, όπως ευελπιστούσε ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Κυανός Οίκος.

Μια διμερής συμφωνία του 1979, η οποία αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά το 2012, ορίζει ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι που αναπτύσσει η Νότια Κορέα θα έχουν βεληνεκές που δεν θα υπερβαίνει τα 800 χιλιόμετρα, ενώ η γόμωσή τους δεν θα ξεπερνά τα 500 κιλά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής προεδρίας, την οποία υπογράφει ο εκπρόσωπός της Παρκ Σου-χιούν, οι δύο ηγέτες “κατέληξαν σε μια επί της αρχής συμφωνία για να αναθεωρηθεί η ‘οδηγία για τους πυραύλους'”.

Στην ανακοίνωση, για την οποία μετέδωσε ρεπορτάζ το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο Παρκ ανέφερε ότι ο Τραμπ συμφώνησε να διπλασιαστεί το μέγεθος της γόμωσης —των εκρηκτικών υλών που φέρουν οι νοτιοκορεατικοί πύραυλοι— όπως επιδίωκε η Σεούλ.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επίσης “έδωσε την καταρχήν έγκρισή του για τις σχεδιαζόμενες αγορές από τη Νότια Κορέα αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού (αξίας) δισεκατομμυρίων δολαρίων”, για την αντιμετώπιση της απειλής της Βόρειας Κορέας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Sputnik

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ