Νότια Κορέα: Κόκκινη γραμμή η τοποθέτηση πυρηνικής κεφαλής σε βαλλιστικό πύραυλο από τη Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα θα “περάσει την κόκκινη γραμμή” εάν τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας.

“Θα θεωρούσα ότι η Βόρεια Κορέα περνά μια κόκκινη γραμμή εάν εκτοξεύσει και πάλι έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και τοποθετήσει σε αυτόν μια πυρηνική κεφαλή”, δήλωσε ο Πρόεδρος Μουν Τζε-ιν σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησής του.

Ο Μουν έχει κατ’ επανάληψη καλέσει τη Βόρεια Κορέα “να μην περάσει την κόκκινη γραμμή” αλλά δεν είχε διευκρινίσει στο παρελθόν τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους στο Σαντιάγο της Χιλής ότι “όλες οι επιλογές” παραμένουν στο τραπέζι αναφορικά με το θέμα της Βόρειας Κορέας και ότι τα κράτη της Λατινικής Αμερικής θα πρέπει να διαρρήξουν τους δεσμούς τους με την Πιονγκγιάνγκ.

Ωστόσο, ο υπεύθυνος στρατηγικής του Τραμπ, ο Στιβ Μπάνον, δήλωσε ότι δεν υπάρχει “στρατιωτική λύση” στις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας λόγω του βεληνεκούς του πυροβολικού της Πιονγκγιάνγκ που φθάνει έως την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας.

“Μέχρι να λύσει κάποιος αυτό το σκέλος της εξίσωσης και να μου δείξει ότι 10 εκατ. άνθρωποι στη Σεούλ δεν θα πεθάνουν μέσα στα πρώτα 30 λεπτά από τη χρήση συμβατικών όπλων, δεν γνωρίζω για τι πράγμα μιλάτε, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση εδώ”, δήλωσε ο Μπάνον στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα The American Prospect.

Ο Μπάνον δήλωσε επίσης ότι πιέζει την αμερικανική κυβέρνηση να υιοθετήσει μια σκληρότερη γραμμή σε ό,τι αφορά το εμπόριο με την Κίνα και να μην θέσει τις καταγγελίες για τις εμπορικές της πρακτικές σε δεύτερη μοίρα με την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

“Για εμένα, ο οικονομικός πόλεμος με την Κίνα είναι τα πάντα. Και πρέπει να επικεντρωνόμαστε μανιωδώς σε αυτό”, δήλωσε ο Μπάνον στο American Prospect.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Πηγή ΦΩΤΟ: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ