Το προσωπικό της ισραηλινής πρεσβείας στο Αμάν επέστρεψε στο Ισραήλ

Το προσωπικό της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ιορδανία, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας φρουρός ασφαλείας που συμμετείχε σε επεισόδιο πυροβολισμού όπου σκοτώθηκαν δύο Ιορδανοί την Κυριακή, επέστρεψε στο Ισραήλ από το Αμάν χθες, δήλωσε αξιωματούχος του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Το επεισόδιο επιδείνωσε τις ήδη τεταμένες σχέσεις των χωρών. Η Ιορδανία ήθελε να ανακρίνει τον φρουρό, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά, αλλά το Ισραήλ είπε ότι είχε διπλωματική ασυλία και πρέπει να επαναπατρισθεί.

Ο φρουρός σκότωσε με πυροβολισμό έναν Ιορδανό, που είχε έρθει στον χώρο για επισκευές επίπλων, και ο οποίος του επιτέθηκε με κατσαβίδι στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμάν το βράδυ της Κυριακής. Ένας ιορδανός πολίτης που ήταν παρών στο επεισόδιο επίσης σκοτώθηκε από τα πυρά, δήλωσε το Ισραήλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι ο φρουρός έδρασε αμυντικά όταν πυροβόλησε τον Ιορδανό, ο οποίος εργαζόταν στο συγκρότημα της πρεσβείας. Ο πατέρας του νεαρού είπε ότι ο γιός του ήταν 16 ετών και δεν είχε διασυνδέσεις με μαχητές. Σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, ο παρευρισκόμενος δεύτερος Ιορδανός φαίνεται να σκοτώθηκε κατά λάθος.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά MME, ο φρουρός παρέμεινε οχυρωμένος στην πρεσβεία μαζί με τον πρέσβη και το υπόλοιπο προσωπικό, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε εκπρόσωπό του στη χώρα για την αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Ιορδανία. Αργότερα, ο ισραηλινός ηγέτης ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ για την βοήθειά τους στην μεταβίβαση του προσωπικού, καθώς και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα «για τη στενή συνεργασία μας».

Το Ισραήλ απαγόρευσε τις μεταμεσονύκτιες αναφορές για το επεισόδιο στα μμε για να προστατεύσει, όπως είπε, τους διπλωμάτες από αντεκδίκηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ