Οι Radiohead αψηφούν τις πιέσεις για μποϊκοτάζ στο Ισραήλ και δίνουν την απάντηση: «Μουσική είναι να ρίχνεις τα τείχη, όχι να τα υψώνεις»

Το σπουδαίο βρετανικό συγκρότημα της ροκ Radiohead αποφάσισε να αψηφήσει τις πιέσεις να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συναυλία στο Ισραήλ, και να πάρει μέρος στην εκστρατεία μποϊκοτάζ καλλιτεχνών κατά της χώρας για το Παλαιστινιακό.

Πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd ή ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, είχαν προσπαθήσει να πιέσουν το διάσημο συγκρότημα να ακυρώσει τη συναυλία. Όμως ο επικεφαλής του συγκροτήματος, ο τραγουδιστής Τομ Γιορκ, απέκρουσε τις επικρίσεις αυτές επιχειρηματολογώντας διεξοδικά.

Σε συνέντευξη του στο Rolling Stone τον Ιούνιο, ο Τομ Γιορκ είχε απευθυνθεί ξανά στον Κεν Λόουτς, ο οποίος είναι δεδηλωμένος αριστερός και σφοδρός πολέμιος του Ισραήλ: «Δεν θα μπορούσα ούτε καν να ονειρευτώ ότι υποδεικνύω στον Κεν Λόουτς που να δουλέψει ή τι να κάνει ή να σκεφτεί. Ο διάλογος που θέλουν να ανοίξουν είναι άσπρο ή μαύρο. Εχω πρόβλημα με αυτό. Είναι πολύ ενοχλητικό που επιλέγουν να μας διαβάλλουν δημόσια από το να αντιπαρατεθούν μαζί μας προσωπικά. Είναι βαθιά προσβλητικό να συμπεραίνουν ότι είμαστε είτε ανενημέρωτοι ή τόσο καθυστερημένοι που δεν μπορούμε να πάρουμε μόνοι μας αυτές τις αποφάσεις.»

Σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter, την περασμένη εβδομάδα, ο τραγουδιστής είχε τονίσει ότι το «να παίζεις σε μια χώρα δεν σημαίνει ότι προσυπογράφεις την πολιτική της κυβέρνησής της».

«Δώσαμε συναυλίες στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια μιας εικοσαετίας», επί διαφόρων κυβερνήσεων, «ορισμένες από τις οποίες ήταν πιο φιλελεύθερες από άλλες. Όπως και στην Αμερική. Δεν υποστηρίζουμε περισσότερο τον Νετανιάχου από τον Τραμπ, αλλά θα συνεχίσουμε τις συναυλίες στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η μουσική, η τέχνη, συνίσταται στο να ρίχνεις τα τείχη, όχι να τα υψώνεις», συμπλήρωσε ο Τομ Γιορκ.

Ταυτόχρονα, όμως υπάρχουν και πολλοί καλλιτέχνες που στηρίζουν την απόφαση των Radiohead, όπως ο τραγουδιστής των σπουδαίων REM, Michael Stripe, ο οποίος έκανε σχετική ανάρτηση στο Instagram.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιτέχνες έχουν πάρει μέρος στην εκστρατεία μποϊκοτάζ εναντίον της ισραηλινής κατοχής στα Παλαιστινιακά Εδάφη, που κρατάει πάνω από πενήντα χρόνια. Η συναυλία των Radiohead προσέλκυσε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το συγκρότημα είναι πολύ γνωστό διότι έχει πάρει θέση για πολλά πολιτικά θέματα, ιδίως για το ζήτημα του περιβάλλοντος.

Το 2003, το άλμπουμ Hail to the Thief είχε εκληφθεί ως μια αντίδραση στην προεδρία του Τζορτζ Μπους στις ΗΠΑ.Πηγή: Rolling Stone, New York Post, Daily Mail, ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ