Οι ΗΠΑ εκδίδουν εκτάκτως 15.000 βίζες εξαιτίας μεγάλης έλλειψης εργατών

Η αμερικανική κυβέρνηση θα εκδώσει επιπλέον 15.000 βίζες για προσωρινούς εποχικούς εργάτες ώστε να βοηθήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές λόγω έλλειψης προσωπικού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας χθες.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι κατέληξε στο συμπέρασμα μετά από τη γνωμοδότηση του υπουργού Εργασίας Αλεξάντερ Ακόστα ότι δεν υπάρχουν αρκετοί αμερικανοί εργάτες με τα αναγκαία προσόντα και την προθυμία να εργαστούν σε προσωρινές μη γεωργικές ασχολίες, είπε σε δήλωσή του το υπουργείο.

“Ως ένδειξη της δέσμευσης αυτής της κυβέρνησης να υποστηρίξει αμερικανικές επιχειρήσεις, το υπουργείο προσφέρει αυτήν τη μία και μοναδική αύξηση στο ετήσιο όριο που θέτει το Κογκρέσο”, είπε σε δήλωσή του ο Κέλι.

Πολλές εποχιακές επιχειρήσεις όπως θέρετρα, εταιρείες αρχιτεκτονικής τοπίου και εταιρείες καλλιέργειας και επεξεργασίας θαλασσινών είχαν ζητήσει άδεια να προσλάβουν περισσότερους μετανάστες σε προσωρινή βάση. Αρχικά το Κογκρέσο είχε θέσει συνολικό όριο τους 66.000 εργάτες για το οικονομικό έτος. Τον Μάιο, έδωσε στον Κέλι την αρμοδιότητα να εγκρίνει μέχρι και 70.000 πρόσθετες προσωρινές βίζες, ενώ τα μέλη του Κογκρέσου τον είχαν παρακαλέσει να εκδόσει ακόμα περισσότερες.

Όσοι όμως υποστηρίζουν τη μείωση της μετανάστευσης κατέκριναν την κίνηση, λέγοντας ότι οι θέσεις αυτές θα πρέπει να καλύπτονται από αμερικανούς εργαζόμενους. Ο Ρόι Μπεκ, πρόεδρος της οργάνωσης NumbersUSA, της οποίας ο σκοπός είναι η μείωση των μεταναστών στις ΗΠΑ, είπε ότι η απόφαση “ενέχει τον κίνδυνο αναστροφής της τάσης ειδήσεων που εμφανίζονται στη χώρα ότι οι εργοδότες εργάζονται περισσότερο και αυξάνουν τους μισθούς ώστε να προσλάβουν επιτυχώς περισσότερους άνεργους Αμερικανούς σε θέσεις ανειδίκευτων εργατών”.

Ο Μπεκ χαρακτήρισε την απόφαση “άλλο ένα παράδειγμα της αποτυχίας της κυβέρνησης και του Κογκρέσου να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να δώσει προτεραιόττηα στους αμερικανούς εργαζόμενους”.

Μια ομάδα αμερικανικών εταιρειών και ομάδων που κάνει χρήση αυτών της άδειας εργασίας γνωστής ως βίζα H-2B, η “Συμμαχία Εργατικού Δυναμικού H-2B”, χαιρέτισε σε δήλωσή της την “ελαχιστότατη ανακούφιση που παρέχεται. (…) Παρότι φοβούμαστε πως αυτή η κίνηση είναι πολύ μικρή και έρχεται πολύ αργά για χιλιάδες μικρές εταιρείες, (…) οι πρόσθετες βίζες μπορεί να βοηθήσουν να σωθούν μερικές μικρές επιχειρήσεις φέτος”.

Η ομάδα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρουν μερικές επιχειρήσεις να αποφύγουν σημαντικές οικονομικές ζημιές και πρόωρο κλείσιμο στην περίοδο αιχμής των.

Όπως είπε ο υπουργός Κέλι στο Κογκρέσο, “πραγματικά χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη λύση”, ενώ τόνισε ότι πολλοί προσωρινοί εργάτες “γίνονται θύματα όταν έρχονται εδώ, όσον αφορά όσα πληρώνονται”.

Το υπουργείο είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει μια τηλεφωνική γραμμή για να δηλώνονται οι παραβιάσεις που αφορούν βίζες ή οι παρανομίες εργοδοτών.

Όταν ερωτήθηκε πώς συμφωνεί η αύξηση των αδειών εργασίας προσωρινών εργατών με την υπόσχεση του Τραμπ να προσλαμβάνονται πρώτα Αμερικανοί, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ είπε ότι ο πρόεδρος ήταν εστιασμένος σε ένα μεταναστευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στην αξιοκρατία. “Δεν είναι απλώς οι αριθμοί, είναι και πολλές από τις δεξιότητες”, είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ