Toυρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ – Η Άγκυρα στέλνει φρεγάτα στο οικόπεδο 11

Η Άγκυρα στέλνει φρεγάτα στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σε μια νέα κίνηση επίδειξης ισχύος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην περιοχή θα βρίσκεται η φρεγάτα Γκιοκτσέαντα, η οποία θα κινείται σε απόσταση πέραν από την ακτίνα των 5 ναυτικών μιλιών από το σημείο Ονησίφορος όπου βρίσκεται το «Γουέστ Καπέλα». Κι αυτό, στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής των Τούρκων που θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, χωρίς την ίδια ώρα να θεωρείται η πράξη τους παράνομη.

Για τη Λευκωσία οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι μέχρι στιγμής οι αναμενόμενες. Όπως και η χθεσινή προειδοποίηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η χώρα του δεν θα αφήσει αναπάντητες τις κυπριακές ενέργειες. Τις οποίες ως γνωστόν η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί παράνομες, αφού δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θαλάσσια περιοχή.

Μια από τις αντιδράσεις που από καιρό μελετά η τουρκική κυβέρνηση είναι η τοποθέτηση πλατφόρμας εντός του οικοπέδου 6. Η προσπάθεια των Τούρκων, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, δεν είναι εύκολη, καθώς αρχικά στόχευαν στην ενοικίαση πλατφόρμας πλην όμως η προσπάθειά τους απέβη άκαρπη, γιατί κανείς δεν ήθελε να στηρίξει μια παράνομη ενέργεια. Γι’ αυτό και τώρα κινείται η Τουρκία στην αγορά δικής της πλατφόρμας.Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα αγοραστεί και πότε θα τη μεταφέρει στην κυπριακή ΑΟΖ. Μια πράξη η οποία είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στο πλαίσιο των επικοινωνιακών της αντιδράσεων η Τουρκία φρόντισε χθες να βγει προς τα έξω το ταξίδι του υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο Ισραήλ, για να υπογραφεί η συμφωνία κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου.

Η δήλωση έγινε από τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ, ο οποίος την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως για τη χώρα του δεν μπαίνει θέμα προτίμησης μεταξύ του αγωγού προς την Τουρκία ή του αγωγού EastMed, τον οποίο θεωρεί εξίσου σημαντικό.Πηγή:philenews.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ