Politico: Ο Τραμπ θα αντικαταστήσει τη Γέλεν στην προεδρία της Fed

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται απίθανο να προτείνει δεύτερη θητεία για την πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, με τον νυν διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικών Γκάρι Κόουν να εμφανίζεται ως φαβορί για να την διαδεχθεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politicο που επικαλείται τέσσερα ξεχωριστά άτομα ως πηγές της πληροφορίας αυτής.

Οι πηγές του Politicο στον Λευκό Οίκο, το υπουργείο Οικονομικών, και το Καπιτώλιο είπαν ότι αν ο Κόουν αποφασίσει ότι θέλει τη θέση αυτή, οι πιθανότητες είναι ότι θα την πάρει.

“Ανήκει στον Γκάρι αν τη θέλει, και νομίζω ότι τη θέλει”, είπε ένας Ρεπουμπλικανός, ενώ μια άλλη πηγή από το ίδιο κόμμα αναφέρει ότι ακόμα και αν μερικοί γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών εκφράσουν ενδοιασμούς για τον Κόουν, στο τέλος μάλλον θα τύχει ευρείας αποδοχής.

Σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters για το θέμα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Νάταλι Στρομ είπε, “Ο Γκάρι είναι εστιασμένος στις ευθύνες του στο Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικών”.

Ο Κόουν, Δημοκρατικός και πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs, δεν συνεργάστηκε με την προεκλογική ομάδα του Τραμπ αλλά τον γνώρισε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Γέλεν ανέλαβε επικεφαλής της Fed, όπως είναι γνωστή η Ομοσπονδιακής Τράπεζα των ΗΠΑ, διαδεχόμενη τον Μπεν Μπερνάνκι τον Φεβρουάριο του 2014, εποχή που η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 δεν είχε σταθεροποιηθεί. Η ίδια δεν κρύβει πως οι προτεραιότητές της παραμένουν η αύξηση των θέσεων εργασίας και των μισθών καθώς και μια ευρεία ανάκαμψη του πλούτου των αμερικανικών νοικοκυριών.

Η Γέλεν σήμερα ξεκινά μια διήμερη ακροαματική διαδικασία στο Κογκρέσο για την παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσης της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Κατά την περυσινή προεκλογική περίοδο ο Τραμπ είχε κατηγορήσει τη Γέλεν ότι υπέκυψε σε πιέσεις του Μπαράκ Ομπάμα και κράτησε τα επιτόκια χαμηλά για πολιτικούς λόγους και είχε προαναγγείλει ότι θα την αντικαταστήσει γιατί δεν είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Σε συνέντευξή του όμως στην εφημερίδα Wall Street Journal τον περασμένο Απρίλιο ο Τραμπ είχε πει ότι η θέση της δεν κινδυνεύει και ότι τη σέβεται.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ