Ερντογάν: Εξετάζουμε σχέδια Β και Γ για το Κυπριακό

Απογοητευμένος από την έκβαση των συνομιλιών στο Κυπριακό εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αμβούργο, αναφέροντας ότι η κυβέρνησή του θα αρχίσει να σκέφτεται εναλλακτικά σχέδια.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle, ο Ερντογάν στις δηλώσεις του για το Κυπριακό, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έκβαση των τελευταίων συνομιλιών. “Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα έκανε το καλύτερο για την επίλυση του Κυπριακού με ένα περιεκτικό και βιώσιμο τρόπο” ισχυρίστηκε. “Μαζί με τους Τουρκοκύπριους ήμασταν πάντα ένα βήμα πιο εμπρός σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν και την τελευταία διαδικασία, όπως ακριβώς υποσχέθηκα. Οι δικές μας αλτρουιστικές προσπάθειες, η μετριοπαθής και ευθεία στάση δεν ανταμείφτηκαν. Για να σας είμαι ειλικρινής, το αποτέλεσμα μας απογοητεύει. Χωρίς αμφιβολία, θα ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε ένα σχέδιο Β’ και Γ’. Θα το εξετάσουμε και θα κοινοποιήσουμε τα συμπεράσματά μας με τους αποδέκτες του”, υποστήριξε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Στο προσφυγικό ο Τούρκος Πρόεδρος εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της ΕΕ ότι ενώ του υποσχέθηκε 6 δισ. ευρώ, η χώρα του δεν έχει πάρει μέχρι τώρα παρά μόνο 800 εκατ. ευρώ. “Μας ρωτούν, πού είναι τα πρότζεκτ, δεν τα έχουμε δει. Ε, λοιπόν τους λέμε ότι τα πρότζεκτ έχουν ήδη εφαρμοστεί. Ελάτε να τα δείτε στο Κιλίς, στο Γκαζίαντεπ. Εάν επισκεφτείτε τα κοντέινερ και τα προσφυγικά καταλύματα θα δείτε πώς καλύπτονται οι ανάγκες εκπαίδευσης και υγείας των ανθρώπων”, ανέφερε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, μετά τη σύνοδο του G20 και ενώ δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι κάτω από το κοινό ανακοινωθέν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας στη συνέντευξη Τύπου αμφισβήτησε την ίδια την υπογραφή του. Είπε ότι έκανε σαφές στην Καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν πρόκειται να επικυρώσει τη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, μέχρις ότου εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί στη χώρα του. Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόταν στην υπόσχεση που του είχε δώσει ο τέως Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ, ότι η Τουρκία παρά το ότι ανήκει στις αναπτυγμένες χώρες δεν θα καταβάλει το ποσό που της αναλογεί για την εφαρμογή της συμφωνίας σαν να ήταν βιομηχανική χώρα

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εξαγγελία Ερντογάν εντάσσεται μεταξύ άλλων και στο οριακό επίπεδο των γερμανοτουρκικών σχέσεων, που έγινε για άλλη μια φορά σαφές μετά και τη νέα απαγόρευση της γερμανικής κυβέρνησης προς τον Τούρκο Πρόεδρο να μιλήσει στο Αμβούργο σε συμπατριώτες του. “Εάν ζούμε σε έναν κόσμο ελευθερίας”, τόνισε ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου, “τότε οι άνθρωποι που δεν επιτρέπουν σε έναν Πρόεδρο μιας χώρας που τον εξέλεξε με ποσοστό 52% να διοργανώσει ομιλία, τότε λυπάμαι, αλλά δεν θα έπρεπε να ομιλούν για ελευθερία”.

Στις διμερείς επαφές Μέρκελ- Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του G20 η Καγκελάριος έθιξε όλα τα ανοιχτά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών και το θέμα των φυλακισμένων δημοσιογράφων, μεταξύ αυτών και δύο Γερμανών. “Η πλειοψηφία αυτών των δημοσιογράφων στους οποίους αναφέρεστε” είπε ο Τούρκος Πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου, “στήριξαν τρομοκρατικές οργανώσεις. Η Δικαιοσύνη ερευνά τα γεγονότα και όταν ολοκληρώσει, θα είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις. Σε παρόμοιες καταστάσεις οι πολιτικοί μας λένε ότι η υπόθεση αφορά τη Δικαιοσύνη. Μπορώ κι εγώ λοιπόν να σας δώσω την ίδια απάντηση, η υπόθεση αφορά τη Δικαιοσύνη».

Πηγή: Deutsche Welle, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ