Καμία δικαιοσύνη για την Έβελιν: Την βίαζαν ομαδικά επί 6 μήνες, γέννησε νεκρό παιδί και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια κάθειρξη

Η Έβελιν Μπεατρίς Ερνάντες Κρουζ είναι μόλις 19 ετών και θύμα ομαδικού βιασμού. Η δικαιοσύνη του Ελ Σαλβαδόρ την καταδίκασε σε φυλάκιση 30 ετών με την κατηγορία του φόνου. Η κοπέλα σύμφωνα με τους δικαστές φέρει ευθύνη γιατί έφερε στον κόσμο ένα νεκρό παιδί. Γέννησε μέσα σε μια τουαλέτα τον Απρίλιο του 2016. Ένιωσε ξαφνικά έντονους και αβάσταχτους πόνους στο στομάχι. Κρίθηκε ένοχη επειδή δεν φρόντισε να έχει προγεννητική φροντίδα για να φέρει στον κόσμο ένα υγιές παιδί.

Η 19χρονη Έβελιν είναι ακόμη μία έγκυος – θύμα κακοδικίας σε μια μακρά λίστα παρόμοιων υποθέσεων σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Η Έβελιν, μαθήτρια λυκείου στην αγροτική περιοχή του Σουσκατλάν του ανατολικού Ελ Σαλβαδόρ, είχε πέσει επανειλημμένα θύμα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης από ένα μέλος συμμορίας για τουλάχιστον έξι μήνες. Βρισκόταν στο τρίτο τρίμηνο των σπουδών όταν γέννησε το νεκρό παιδί. Η ίδια υποστηρίζει πως δεν κατάλαβε ότι ήταν έγκυος.

Συνελήφθη μόλις η αστυνομία βρήκε το νεκρό έμβρυο στην τουαλέτα. Την κράτησαν δεμένη με χειροπέδες στο κρεβάτι του νοσοκομείου, ενώ οι γιατροί τη φρόντιζαν επειδή είχε σοβαρή αναιμία και λοίμωξη στο ουροποιητικό της σύστημα. Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να δηλώσουν με βεβαιότητα αν το έμβρυο πέθανε μέσα στη μήτρα ή κατά τη διάρκεια της γέννας.

Η γυναίκα δικαστής δέχθηκε τους ισχυρισμούς του εισαγγελέα πως η Ερνάντες δεν αναζήτησε προγεννητική φροντίδα γιατί δεν ήθελε το παιδί και το πέταξε στην τουαλέτα για να το σκοτώσει. Μάλιστα, η δικαστής θεώρησε ότι η 19χρονη είχε και συνεργό και επέρριψε ευθύνες στη μητέρα της.

Σύμφωνα με την Μορένα Ερέρα, από την οργάνωση για την αποποινικοποίηση των εκτρώσεων, η ετυμηγορία είναι βασισμένη σε προκαταλήψεις. «Η καταδίκη της Έβελιν σε 30 χρόνια φυλακής δείχνει πως στο Ελ Σαλβαδόρ ασκείται η δικαιοσύνη, χωρίς αποδείξεις, χωρίς επαρκή στοιχεία», δήλωσε η Μορένα Ερέρα.

Οι εκτρώσεις για οποιαδήποτε δικαιολογία και αφορμή απαγορεύονται στο Ελ Σαλβαδόρ. Η έκτρωση είναι παράνομη εδώ και 20 χρόνια στη χώρα με τα τεράστια ποσοστά εγκληματικότητας και διαφθοράς. Πηγή: Athens Voice,The Guardian, Independent

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ