Μήνυμα ΗΠΑ: Μοναδική ευκαιρία για λύση στο Κυπριακό – Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ

Μήνυμα ότι “υπάρχει μοναδική ευκαιρία για λύση του κυπριακού», έστειλε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον σε Ουκρανία- Τουρκία στις 9-10 Ιουλίου, όπως μετέδωσε από την Ουάσιγκτον ο ανταποκριτής του Real.gr Θανάσης Τσίτσας.

Σε τηλεφωνική ενημέρωση δημοσιογράφων από υψηλόβαθμο στέλεχος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ενόψει της επίσκεψης Τίλερσον σε Κίεβο και Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα ερωτηθείς αν θα εγείρει ο κ. Τίλερσον το Κυπριακό και πιο είναι το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης, εν όψει και των συνεχιζόμενων συνομιλιών στην Ελβετία απάντησε:

“Οι διαπραγματεύσεις είναι εν εξελίξει και δεν θα σχολιάσω την πορεία τους. Το ευρύτερο μήνυμα μας προς όλες τις πλευρές είναι ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό, η οποία να πληροί τους μακροχρόνιους στόχους στους οποίους όλοι έχουν συμφωνήσει για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Το μήνυμα μας προς όλες τις πλευρές είναι δημιουργικότητα, ευελιξία και διατήρηση της διαδικασίας καθοδηγούμενης από τους Κυπρίους. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διαδικασία που θα αποσυμφορίσει μια δυναμική για το καλό όλων των κατοίκων του νησιού. Αυτό θα ήταν το μήνυμα του ΥπΕξ Τίλερσον”.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε ότι ο κ. Τίλερσον στις επαφές με την τουρκική ηγεσία «θα υπογραμμίσει τη σημασία της εταιρικής μας σχέσης με την Τουρκία στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, το ρόλο – κλειδί που διαδραματίζει ως μέλος του Συνασπισμού και την σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Γιλντιρίμ

Στο μεταξύ αργά χθες το βράδυ όπως ανακοίνωσε το Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην οποία επικεντρώθηκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς το καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.

Τέλος, συμφώνησαν ότι παρότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως κατά την αυριανή μέρα στην οποία οι συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ