Δεκάδες νεκροί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μια ημέρα μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας

Περίπου 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη στην πόλη Μπριά της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας σε μάχες μεταξύ αντίπαλων ένοπλων οργανώσεων, παρά την υπογραφή, μόλις μία ημέρα νωρίτερα, ειρηνευτικής συμφωνίας με στόχο να τερματιστεί η πολυετής αιματοχυσία.

Πτώματα κείτονται στους δρόμους της Μπριά, περίπου 580 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπανγκί, ενώ οι τραυματίες από σφαίρες είναι δεκάδες.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και το ένα πέμπτο των πολιτών της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη σύρραξη που ξέσπασε το 2013 όταν ο συνασπισμός μουσουλμανικών οργανώσεων ανταρτών Σελεκά ανέτρεψε τον πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ. Σύντομα σχηματίστηκαν χριστιανικές παραστρατιωτικές ομάδες, οι λεγόμενες αντιμπαλακά, που ανέλαβαν δράση εναντίον των ισλαμιστών.

Δεκατρείς από τις δεκατέσσερις ένοπλες οργανώσεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και εκπρόσωποι της κυβέρνησης υπέγραψαν τη συμφωνία ειρήνης τη Δευτέρα στη Ρώμη. Η συμφωνία, για την οποία μεσολάβησε μια οργάνωση της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, καλούσε να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, οι μάχες στην Μπριά, ανάμεσα σε πρώην μέλη του Σελεκά και των Αντιμπαλακά, ξέσπασαν προτού περάσουν 24 ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ