Γιος Ινδού μετανάστη ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας – Τι είχε δηλώσει για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις

Το κυβερνών, κεντροδεξιό κόμμα της Ιρλανδίας Φίνε Γκέιλ εξέλεξε σήμερα νέο ηγέτη του τον Λίο Βαράντκαρ, έναν 38χρονο πολιτικό, γιο ενός Ινδού μετανάστη, ο οποίος θα διαδεχτεί στην πρωθυπουργία τον Έντα Κένι.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Βαράντκαρ εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας ποσοστό 60% στις εσωκομματικές εκλογές όπου μοναδικός αντίπαλός του ήταν ο υπουργός Στέγασης Σάιμον Κόβενι.

Ο Βαράντκαρ, που αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος πριν από δύο χρόνια, αναμένεται ότι θα αναλάβει και την πρωθυπουργία όταν συγκληθεί και πάλι το κοινοβούλιο, στις 12 Ιουνίου. Θα γίνει έτσι ο πρώτος ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της συντηρητικής, καθολικής χώρας και ο νεότερος πολιτικός που έχει αναλάβει ποτέ το αξίωμα αυτό.

Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λίο Βαράντκαρ στη θέση του Κένι μαρτυρά τις βαθιές κοινωνικές αλλαγές στην Ιρλανδία τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Γιος ενός Ινδού μετανάστη και μιας Ιρλανδέζας, σπούδασε ιατρική και το 2015 έγινε ο πρώτος υπουργός ιρλανδικής κυβέρνησης που αποκάλυψε, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξή του, ότι είναι ομοφυλόφιλος. Μια “επανάσταση” για μια χώρα όπου η άμβλωση παραμένει παράνομη, όπου η ομοφυλοφιλία αποκοινικοποιήθηκε μόλις το 1993 και το διαζύγιο νομιμοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα.

Ο ίδιος πάντως αρνείται να δεχτεί τον ρόλο του “πρωτοπόρου” σε οποιονδήποτε τομέα. “Δεν είμαι ένας πολιτικός μισο-Ινδός ή γκέι ή γιατρός. Αυτές είναι απλώς κάποιες από τις πλευρές που με κάνουν αυτό που είμαι. Αλλά κανένας από αυτούς τους όρους δεν με καθορίζει”, εξήγησε.

Ο πατέρας του Βαράνκταρ ήταν επίσης γιατρός, γεννημένος στη Βομβάη ενώ η μητέρα του είναι νοσοκόμα. Έχει δύο μεγαλύτερες αδελφές και μεγάλωσε στο Δουβλίνο. Σπούδασε ιατρική αλλά κόλλησε πολύ γρήγορα το μικρόβιο της πολιτικής: στα 25 του εξελέγη δημοτικός σύμβουλος ενώ το 2007 εξελέγη στο κοινοβούλιο. Το 2011 μπήκε στην κυβέρνηση και υπηρέτησε στα υπουργεία Μεταφορών, Τουρισμού και Αθλητισμού, Υγείας και τέλος Κοινωνικής Πρόνοιας.

Το 2015 στην προεκλογική εκστρατεία του τάχθηκε υπέρ του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και της χαλάρωσης του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις όμως ταυτόχρονα υπερασπίστηκε τα μέτρα λιτότητας που είχε επιβάλει η κυβέρνηση. Ως πρωθυπουργός, δεν αναμένεται να παρεκκλίνει από αυτήν την πολιτική λιτότητας.ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ