Η Τουρκία απορρίπτει αμερικανικό ψήφισμα καταδίκης των επεισοδίων στην Ουάσιγκτον

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απέρριψε το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου που καταδικάζει τη συμπλοκή μεταξύ διαδηλωτών και μελών του προσωπικού ασφαλείας του Ερντογάν έξω από την οικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και οι ηγέτες των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο καταδικάζουν τη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και ζητούν την παραπομπή των παραβατών στη δικαιοσύνη.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χουσεΐν Μουφτούογλου, αποκάλεσε το ψήφισμα που πέρασε “ένα μονομερές ψήφισμα που διαστρεβλώνει τα δεδομένα” και πρόσθεσε ότι το επεισόδιο, το οποίο έλαβε χώρα στο περιθώριο της επίσκεψης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν αποτέλεσμα αμέλειας εκ μέρους των αμερικανικών αρχών.

“Το γεγονός προκλήθηκε ως αποτέλεσμα της άρνησης των αμερικανικών αρχών να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας, παρά επανειλημμένες επίσημες προειδοποιήσεις”, είπε σε δήλωσή του ο Μουφτούογλου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα σε διαμαρτυρία για τη μεταχείρηση του τουρκικού προσωπικού ασφάλειας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Η Άγκυρα επέρριψε την ευθύνη για τα βίαια επεισόδια – όπου τραυματίστηκαν 11 άτομα, μεταξύ των ένας αστυνομικός, ενώ συνελήφθηκαν άλλα δύο άτομα για βιαιοπραγίες – σε διαδηλωτές που συνδέονται με τους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας της Ουάσιγκτον περιέγραψε το περιστατικό ως μια «βίαιη επίθεση» εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν ειρηνικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ