Τι συζήτησαν για την Ε.Ε. και την ευρωζώνη Μακρόν – Τζεντιλόνι στο Παρίσι

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασαν απόψε στο Παρίσι την βούλησή τους να εργασθούν από κοινού για την επανεκκίνηση της Ευρώπης, με τον Γάλλο Πρόεδρο να τάσσεται υπέρ μίας «κοινής δημοσιονομικής δυναμικής» και τον φιλοξενούμενό του υπέρ «μίας οικονομικής και τραπεζικής ένωσης».

Η πρόσφατη εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν δημιουργεί «μία ελπίδα και μία πίστη στην Ευρώπη», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι στο πλευρό του γάλλου προέδρου πριν από το δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Κάνοντας λόγο για μία ισχυρότερη και περισσότερο κοντά στους πολίτες Ευρώπη, ο Ιταλός Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ιταλία και η Γαλλία «τόσο κοντινές και τόσο φίλες χώρες» μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος από την εκλογή του στις 7 Μαΐου έχει συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασε την πρόθεση να εργασθεί για μία «πραγματική επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών μας προοπτικών».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας μίλησε για έναν «οδικό χάρτη μακράς πνοής που θα επιτρέψει την δημιουργία μίας κοινής δημοσιονομικής δυναμικής, μίας πραγματικής Ευρώπης και μία πραγματικής ευρωζώνης επενδύσεων που θα επιτρέψει τον περιορισμό των αποκλίσεων ανάμεσα στις οικονομίες μας».

«Αυτές οι αποκλίσεις δημιούργησαν τις χρηματοπιστωτικές εντάσεις που έπληξαν την Ιταλία τα τελευταία χρόνια», είπε.

Ως προς την προσφυγική κρίση, ο Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε τις προκλήσεις που η Ιταλία αναγκάσθηκε να αντιμετωπίσει στον τομέα αυτόν αναγνωρίζοντας ότι η Ευρώπη «δεν άκουσε εγκαίρως τις προειδοποιήσεις της».

Το γαλλο-ιταλικό δείπνο εργασίας πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 στην Ταορμίνα της Σικελίας στις 27 και 27 Μαΐου.ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ