Μεξικό: Ακόμα ένας δημοσιογράφος θύμα του οργανωμένου εγκλήματος

Μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη δολοφονία ενός ρεπόρτερ ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος, άλλος ένας Μεξικανός δημοσιογράφος έπεσε θύμα βίας.

Ο Σαλβαντόρ Αντάμε, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης ενός τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, απήχθη από ένοπλους στην Πολιτεία Μιτσοακάν στο δυτικό Μεξικό, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.Ο Αντάμε απήχθη στην κοινότητα Νουέβα Ιτάλια, στο κεντρικό τμήμα της Πολιτείας, την οποία μαστίζει το οργανωμένο έγκλημα.

«Συνοδευόταν από δύο άτομα όταν ένοπλοι μασκοφόροι τον απήγαγαν» δήλωσαν οι οικείοι του προσθέτοντας ότι δεν είχε εκδηλωθεί κάποια απειλή εναντίον του.

Η απαγωγή του δημοσιογράφου σημειώθηκε τέσσερις ημέρες μετά τη δολοφονία του Χαβιέρ Βαλδές, ενός ρεπόρτερ ειδικευμένου στη διακίνηση ναρκωτικών ο οποίος συνεργαζόταν με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η δολοφονία του προκάλεσε ένα κύμα αγανάκτησης διεθνώς.

Ο Βαλδές έγινε τη Δευτέρα ο πέμπτος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε στο Μεξικό μέσα στο 2017, ενώ περίπου εκατό έχουν πέσει νεκροί από το 2000.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις που προασπίζουν την ελευθερία της έκφρασης στο Μεξικό, στη συντριπτική τους πλειονότητα (90% και πλέον) οι δολοφονίες δημοσιογράφων στο Μεξικό παραμένουν ατιμώρητες.

Την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο υποσχέθηκε να ενισχύσει τους μηχανισμούς προστασίας των δημοσιογράφων και να καταπολεμήσει την ατιμωρησία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ